Hlavní obsah

Italské kluby s týmovými tréninky nezačnou, chybějí pravidla

Praha
Aktualizováno

Italské fotbalové kluby dnes navzdory ohlášeným plánům s týmovými tréninky nezačnou. Vládní odborná komise totiž ještě neschválila zdravotnické pokyny, na jejichž základě by se týmy mohly vrátit ke společným tréninkům a později i dokončit sezonu přerušenou kvůli pandemii koronaviru.

Foto: Sport.cz

Italská fotbalová liga na svůj restart stále čeká (ilustrační foto)

Článek

Už nyní je ale jasné, že se Serie A neobnoví v sobotu 13. června, jak vedení italského fotbalu doufalo. Vláda totiž prodloužila zákaz všech sportovních akcí v zemi do 14. června, první zápasy by se tak mohly odehrát nejdříve v pondělí 15. června. Pravidla byla ohlášena minulý týden, ale klubům vadí, že jsou přísnější než v jiných zemích. Fotbalisté v klubech Serie A tak budou i nadále trénovat bez kontaktu za dodržování odstupů.

Hlavním sporným bodem mezi vládou a kluby je pravidlo nařizující karanténu na 15 dnů pro celý tým v případě byť jen jednoho nakaženého hráče. To by podle mužstev mohlo vést k vlně odkládání zápasů a prakticky by to znemožnilo dohrání sezony.

"I kdyby byli třeba jen dva nebo tři infikovaní hráči v jednom nebo dvou týmech, liga by se na několik týdnů prakticky zablokovala. Je jasné, že za takových podmínek bychom soutěž do srpna dokončit nemohli. Potřebujeme, aby pravidla byla méně striktní, snad za pár dnů budeme vědět víc," řekl prezident Cagliari Tommaso Giulini.

Schválí se nová verze?

Kluby Serie A, týmoví lékaři a hráčská asociace proto připravili novou verzi, kterou předloží Italské fotbalové federaci (FIGC) a potom vládě. Týmy chtějí zavést model uplatňovaný například v Německu, kdy do izolace jde pouze nakažený hráč a zbytek týmu po absolvování testů může pokračovat v tréninku. Německá bundesliga se o víkendu jako první z velkých evropských soutěží po koronavirové pauze rozběhla.

Upravenými pokyny se bude zabývat odborná komise, takže s týmovými tréninky kluby začnou možná až příští týden.

Reklama

Související témata: