Hlavní obsah

Fotbal se vrací i na Apeninský poloostrov. Itálská liga začne 20. června

Praha

Italská fotbalová liga začne po koronavirové přestávce v sobotu 20. června. Po dnešním jednání s představiteli národní fotbalové asociace to oznámil ministr sportu Vincenzo Spadafora. Už o týden dříve se odehrají semifinálové odvety poháru Neapol - Inter Milán a Juventus - AC Milán, postupující týmy čeká hned ve středu 17. června finále.

Foto: Marco Alpozzi, ČTK/AP

Italská fotbalová liga znovu začne 20. června

Článek

V Itálii, která patří k nejvíce zasaženým oblastem na světě, se nejvyšší fotbalová soutěž zastavila rozhodnutím vlády 9. března. Pohárové odvety se měly hrát ještě dříve, ale v Turíně i v Neapoli je kvůli šíření nemoci covid-19 zakázaly místní úřady.

Pro pokračování Serie A se nyní jednomyslně vyslovilo všech 20 zúčastněných klubů. Mužstvům zbývá odehrát 12 až 13 zápasů, v čele tabulky je obhájce titulu Juventus o bod před Laziem.

Termíny svaz upřesní v pátek, začít by se ale podle provizorního rozpisu mělo čtyřmi odloženými zápasy 25. kola. Každý týden by pak týmy odehrály dvě utkání a sezona by skončila 2. srpna. Hrát se bude bez diváků, na stadion bude smět nejvýš 300 lidí.

Největší debata se podle médií vedla o délku karantény v případě pozitivního testu. Požadovanou dvoutýdenní izolaci mužstva se fotbalové federaci podařilo snížit na polovinu. "Federace mě nicméně ujistila, že má plán B (play off a play out) i plán C (pořadí podle stávající tabulky) pro případ, že by nebylo možné soutěž dokončit," řekl Spadafora.

Z velkých evropských soutěží už byla za přísných hygienických opatření znovu rozehrána německá bundesliga. Na červnový restart se chystají také hráči v Anglii a ve Španělsku, naopak ve Francii byl ročník předčasně ukončen.

Reklama

Související témata: