Hlavní obsah

Juventus pod novým koučem začal vítězně, Lecce sestupuje

ŘÍM

Fotbalisté Juventusu Turín zařídili novému kouči Ciru Ferrarovi vítěznou premiéru, když na hřišti Sieny vyhráli 3:0. Definitivně si tak pojistili třetí příčku, zaručující přímý start v Lize mistrů, jelikož čtvrtá Fiorentina v 37. kole remizovala v Lecce.

Článek

Juventus má navíc stále šanci na druhé místo, neboť AC Milán doma prohrál s AS Řím, který si tak definitivně zajistil účast v evropských pohárech. Rozhodlo se i o druhém sestupujícím, kterým je Lecce.

Juventus pod vedením nového kouče zapomněl na poslední nevydařené výkony a sedm utkání v řadě bez vítězství a od začátku Sienu přehrával. Po 17 minutách se navíc k přímému kopu postavil Del Piero a poslal hosty do vedení.

Oproti minulým zápasům však Juventus zapracoval především na obraně, která dosud byla velkou slabinou Turínských. Siena se za celý zápas nedokázala prosadit, a tak když před půli Marchisio přidal druhý gól, bylo v podstatě rozhodnuto. Po změně stran se zápas spíše dohrával, až v úplném závěru výhru hostů ještě pojistil druhým gólem v zápase Del Piero.

Nedvěd odehrál celý zápas, stý gól nevstřelil

Juventus tak poprvé od 21. března slavil výhru. Podílel se na ní i Pavel Nedvěd, který pravděpodobně v předposledním utkání své kariéry odehrál celých 90 minut. Zraněný Zdeněk Grygera nenastoupil, za domácí hrál po celý zápas Lukáš Jarolím.

"Po tak náročném týdnu, který máme za sebou, to nemohlo být lepší. Musím poděkovat hráčům za jejich výkon," radoval se po zápase Ferrara, kterého potěšil především výkon kapitána Alessandra Del Piera, autora dvou gólů. "Vsadil jsem na Alexe a vedl si hodně dobře. Dal pro mě dva góly. Potřeboval jsem pomoc kapitána," uvedl Ferrara.

Juventus se bodově dotáhl na AC Milán, který porážkou 2:3 s AS Řím pokazil domácí rozlučku s dlouholetým kapitánem a legendou klubu Paolem Maldinim, pro nějž to byl poslední domácí zápas před koncem kariéry. Milán přitom v předchozích 17 domácích zápasech neprohrál, dnes však byl v duelu s AS Řím vždy pozadu.

Řím dlouho vedl po přímém kopu Riiseho a až v závěrečné čtvrthodině se spustila přestřelka. Nejprve srovnal Ambrosini po akci Kaká, jenže záhy poslal hosty znovu do vedení Menéz po pohledné rychlé akci Říma středem hřiště.

Již za minutu však srovnal znovu Ambrosini, kterému opět přihrál Kaká. Milán však těžce vydřený bod neudržel, když pět minut před koncem rozhodl z přímého kopu Totti. Za Milán odehrál 61 minut český bek Marek Jankulovski.

Fiorentina jen remizovala s Lecce

Šanci na přímou účast v Lize mistrů již ztratila Fiorentina, která nečekaně ztratila na hřišti sestupujícího Lecce, když alespoň bod za remízu 1:1 zachránil v nastavení Jörgensen. V případě, že by Lecce udrželo výhru, mělo by šanci na záchranu, takto se však v posledním kole již může spolu s Regginou připravovat na příští ročník druhé ligy.

O tom, kdo obsadí zbývající sestupové místo, se v posledním kole rozhodne mezi Boloňou a Turínem, které mají shodně 34 bodů. Zatímco však Boloňa bude hrát s Catanií, Turín čeká těžký soupeř v podobě AS Řím.

Již jistý mistr Inter Milán v kombinované sestavě prohrál 1:2 v Cagliari, když vítěznou branku domácích dal 19 minut před koncem střelec Acquafresca, který je na Sardinii na hostování právě z Interu. O jedinou branku Interu se postaral Ibrahimovic, který se tak 23. gólem v sezoně dotáhl na boloňského Di Vaia v čele tabulky střelců.

Fotbalisté Neapole se nadále propadají tabulkou, v neděli podevatenácté z posledních 20 zápasů nevyhráli. Týmu, který byl na podzim jedním z hlavních kandidátů na titul, tak aktuálně patří třináctá příčka se ztrátou 38 bodů na vedoucí Inter.

Všechny nedělní zápasy začaly minutou ticha na uctění památky devatenáctiletého fanouška fotbalistů Vicenzy, který zemřel po pádu z tribuny během sobotního utkání druhé italské ligy v Parmě.

Italská fotbalová liga - 37. kolo:
AC Milán - AS Řím 2:3 (74. a 80. Ambrosini - 36. Riise, 79. Menéz, 85. Totti), Bergamo - Palermo 2:2 (50. a 66. Plasmati - 32. Succi, 75. Miccoli), Cagliari - Inter Milán 2:1 (34. Cossu, 71. Acquafresca - 8. Ibrahimovic), Catania - Neapol 3:1 (42. Morimoto, 88. Mascara z pen., 90.+1 Falconieri - 27. Mogliacino), Chievo - Boloňa 0:0, FC Turín - FC Janov 2:3 (40. Franceschini, 49. Bianchi - 31. z pen. a 89. Milito, 48. Oliveira), Lecce - Fiorentina 1:1 (50. Tiribocchi - 90.+1 Jörgensen), Sampdoria Janov - Udine 2:2 (33. vlastní Isla, 44. Cassano z pen. - 13. D'Agostino z pen., 61. Floro Flores), Siena - Juventus Turín 0:3 (18. a 89. Del Piero, 39. Marchisio).

Reklama

Související témata: