Hlavní obsah

Jankulovski se vrátí do Baníku asi v příštím roce

OSTRAVA

Marek Jankulovski svůj záměr vrátit se do Baníku potvrdil majiteli slezskoostravského klubu Tomáši Peterovi na schůzce v Miláně. K velkolepému přestupu zřejmě dojde v létě příštího roku, kdy Jankulovskému skončí smlouva v AC Milán.

Foto: Michaela Říhová, Právo

Marek Jankulovski

Článek

Tomáš Petera a člen dozorčí rady Baníku Jakub Kahoun se sešli s Jankulovským v pondělí po slavném milánském derby Inter-AC. „Tomáš se chtěl s Markem poznat, protože se mu doneslo, že Marek se zajímal jaký člověk je majitel Baníku a jaké záměry s klubem má,“ vysvětlil důvod cesty do Milána Kahoun.

„Na dvouhodinové schůzce nás Marek ubezpečil, že je téměř stoprocentní, že v roce 2011, kdy mu skončí kontrakt v AC Milán, se vrátí do Ostravy, odkud pochází on i jeho manželka a kde žijí rodiče. Pokud bude dále hrát fotbal a bude zdravý, pak by rád ukončil kariéru v Baníku, kde vyrostl,“ řekl Právu Kahoun.

Na přetřes přišla i alternativa, že by Jankulovski skončil v Miláně o rok dříve už letos v létě. „Řekl nám, že pokud by ho klub letos v létě ze smlouvy vyplatil, protože by s ním už nepočítal, zvažuje možnost rok si zahrát například ve Spojených státech, anebo v Dubaji. Návrat rodiny do Ostravy je skutečně plánovaný na léto roku 2011, ale stát se může leccos, nic není vyloučeno,“ pokračoval Kahoun.

Na penězích prý návrat neztroskotá

Reakce baníkovců v Miláně byla okamžitá. „Tomáš ihned Marka ubezpečil, že do Baníku má otevřeny dveře kdykoliv, kdy řekne, že se chce vrátit. Samozřejmě už letos v létě,“ dodal baníkovský šéf. Budou ale v Baníku na Jankulovského peníze? „I toto téma se probíralo. Když jsme se vraceli domů, Tomáš mi řekl: Marek je moc fajn člověk, nevěřím, že by se jeho návrat do Baníku neuskutečnil kvůli peněz,“ poznamenal Kahoun.

Baník nepočítá s Jankulovským jen jako s hráčem. Majitel Petera má představu v jaké funkci by v klubu pokračoval i po ukončení hráčské kariéry. Blíže na toto téma ale šéfové Baníku zatím nechtějí hovořit.

V průběhu schůzky se objevila v hotelu jedna z hvězd AC Milán Clarence Seedorf. Jakmile nizozemský záložník Jankulovského spatřil, okamžitě se šel s ním a s návštěvou z Ostravy pozdravit. A těch zážitků bylo více. „Až v Miláně člověku došlo, jak nebetyčný rozdíl je dělat fotbal v českém klubu a světovém. AC Milán má pět hřišť jenom pro svůj první tým, když dvacet sedm profesionálních hráčů trénuje, na hřišti se o ně stará osmnáct odborníků. Neuvěřitelné,“ povzdechl Kahoun.

Jeden z největších velikánů českého fotbalu

Setkání s Markem Jankulovským, bylo pro majitele i jednoho z šéfů Baníku obrovským zážitkem. „Až tam v Miláně jsem si uvědomil, jak velký fotbalista Marek je. Deset sezón v italské lize, čtyři v jednom z nejlepších klubů světa, s ním vítězství v Lize mistrů zrovna v sezóně, kdy byl Marek nejvytíženějším hráčem AC Milán. Jednoznačně patří k největším velikánům českého fotbalu vedle Nedvěda, Poborského a Čecha,“ zdůraznil Kahoun.

Jankulovski však v očích veřejnosti zůstává ve stínu novodobých legend českého fotbalu záměrně. Přísně si hlídá své soukromí, brání svoji rodinu před ataky médií, pro něž je stěží polapitelný. Ostatně potvrdil to i návštěvě z Baníku. „Nemám zapotřebí prodávat v médiích své úspěchy.“

Reklama

Související témata: