Hlavní obsah

Stávka italských fotbalistů končí, Serie A začne o víkendu

ŘÍM

Italští fotbalisté se dohodli s majiteli klubů na podmínkách předběžné kolektivní smlouvy a ukončili stávku, kvůli které byl odložen start Serie A. Nejvyšší soutěž na Apeninském poloostrově odstartuje v sobotu 9. září druhým kolem.

Foto: Alessandro Garofalo, Reuters

Italská liga o víkendu konečně začne.

Článek

Podepsaná smlouva je podle agentury AP platná do června 2012. Jednou z podmínek kontraktu je také třicetidenní lhůta, během které se musí obě strany shodnout na posledním sporném bodu řádné kolektivní smlouvy. Tím je právo majitelů vyřadit nechtěného hráče z týmu, pokud nebude souhlasit s přestupem.

Druhým sporným bodem bylo vyšší zdanění pro lidi s vysokým ročním příjmem, mezi které fotbalisté patří, ten však pomohly vyřešit změny italské vlády v úsporných opatřeních.

"Vyhrocený konflikt se vyplatil. Kluby toho hodně získaly," uvedl prezident Serie A Maurizio Beretta. "Měla by být vyzdvižena vstřícnost hráčů," řekl prezident hráčské asociace Damiano Tommasi. "Když Beretta říká, že kluby hodně získaly, neměl by být problém domluvit se na řádné smlouvě," přidal.

Dočasnou kolektivní smlouvu navrhl už před necelými dvěma týdny Tommasi, zástupci dvaceti prvoligových klubů ji však tehdy poměrem 18 proti a dva pro zamítli. Minulý týden však přišli s vlastním návrhem, na který fotbalisté přistoupili. "Bylo velmi důležité, že se naším návrhem zabývali. Navíc se změnily dvě věci. Vláda změnila daně a vytvořila novou komisi pro fotbal," uvedl Tommasi.

Stávka hrozila italské lize kvůli nové podobě kolektivní smlouvy dvakrát už loni, ale tehdy se obě strany na poslední chvíli vždy dohodly. Kvůli druhé stávce v historii Serie A se nehrálo první kolo o víkendu 27. a 28. srpna, které bude nahrazeno v jiném termínu.

Reklama

Související témata: