Hlavní obsah

Fotbal pláče! Zemřel Paolo Rossi, hrdina světového šampionátu 1982

Řím/Praha
Aktualizováno

Zpráva, z níž se fotbalovým fanouškům svírá srdce! Ve věku 64 let zemřel ve středu bývalý italský útočník Paolo Rossi. Dnes o tom s odvoláním na jeho rodinu informuje BBC. Rossi v roce 1982 přivedl národní tým Itálie k vítězství na světovém šampionátu ve Španělsku, na kterém vstřelil šest branek a byl nejlepším kanonýrem turnaje. V témže roce získal Zlatý míč pro nejlepšího fotbalistu Evropy.

Foto: Profimedia.cz

Takhle si Paola Rossiho pamatují fotbaloví fanoušci.

Článek
Fotogalerie

Rossiho manželka Federica Cappellettiová na instagramu zveřejnila jejich společnou fotografii a doprovodila ji slovy Per sempre (Navždy). "Byl jsi výjimečný, mimořádný. Nikoho podobného už nepotkám," přidala Rossiho manželka posléze na facebooku. Co bylo příčinou úmrtí jejího muže, neuvedla, ale italská média informují, že bývalý skvělý forvard byl dlouhodobě nemocný.

Podle televizní stanice RAI Sport, kde Rossi pracoval, bývalý reprezentant trpěl nevyléčitelnou nemocí. "To je velmi smutná zpráva: Opustil nás Paolo Rossi. Nezapomenutelný Pablito, do kterého jsme se všichni v létě 1982 zamilovali," uvedl moderátor Enrico Varriale.

Foto: Profimedia.cz

Paolo Rossi (třetí zprava) střílí gól německému brankáři Haraldu Schumacherovi ve finále MS 1982.

Rossi byl vyhlášen nejlepším hráčem mistrovství světa ve Španělsku a BBC připomíná, že mnoho fotbalových fanoušků považuje za jeden z nejlepších momentů v historii světových šampionátů jeho hattrick v zápase s Brazílií (viz. video níže). "Porazil Zicovu Brazílii, Maradonovu Argentinu, Boniekovo Polsko a ve finále Rummeniggeho Západní Německo," napsal web deníku Gazzetta dello Sport. "Drahý Pablito, pořád na tebe budeme vzpomínat," uvedl na twitteru bývalý německý útočník a mistr světa Jürgen Klinsmann.

V italské reprezentaci Rossi nastoupil ke 48 utkáním a vstřelil 20 branek. Celou svoji hráčskou kariéru prožil v italských klubech, je jednou z legend Juventusu Turín (1981-1985), s nímž dvakrát vyhrál italský titul, triumfoval i v tehdejších PMEZ a PVP. V roce 2004 jej Pelé v rámci oslav 100 let FIFA zařadil mezi 125 nejlepších žijících fotbalistů historie.

Světový fotbal Rossiho odchodem sčítá další ztrátu jen pár týdnů po úmrtí slavného Diega Maradony. "Pablova smrt je další bolestivý moment, rána do srdce všech fanoušků, která se bude těžko hojit. Ztratili jsme ikonu a přítele," uvedl šéf italského svazu Gabriele Gravina. "Jeho jméno bude navždy spojeno s modrým reprezentačním dresem a jeho hra inspirovala mnoho útočníků z budoucích generací," dodal.

Fotbalista se v roce 1980 zapletl do sázkového skandálu, kvůli čemuž dva roky nemohl hrát. Svou vinu však Rossi vždy popíral.

Vizitka italského fotbalisty Paola Rossiho, který ve středu zemřel věku 64 let:
Datum a místo narození: 23. září 1956, Prato
Datum a místo úmrtí: 9. prosince 2020, Řím
Post: útočník
Hráčská kariéra: Juventus Turín (1973-75), Como (1975-76), Vicenza (1976-79), Perugia (1979-81), Juventus Turín (1982-85), AC Milán (1985-86), Verona (1986-87)
Reprezentace: 48 zápasů, 20 gólů (1977-1986)
Největší úspěchy: mistr světa 1982; vítěz PMEZ 1985 a PVP a Superpoháru 1984; 2x mistr italské ligy (1982, 1984); vítěz Italského poháru 1983
Ocenění: Zlatý míč pro nejlepšího hráče Evropy 1982; nejlepší hráč a střelec MS 1982; člen All star týmu MS 1978 a 1982
Ostatní: jeden z nejlepších italských fotbalistů, s devíti góly na MS drží spolu s Robertem Baggiem a Christianem Vierim národní rekord; útočník nevelkého vzrůstu začínal s velkým fotbalem v Juventusu, prosadil se až ve Vicenze, které pomohl k postupu do nejvyšší soutěže; v roce 1976 z něj Juventus udělal nejdražšího hráče světa všech dob, když za něj zaplatil Vicenze v přepočtu 1 750 000 liber; během hostování v Perugii se zapletl do rozsáhlého sázkového skandálu a dostal dvouletý zákaz činnosti, svou vinu vždy popíral; na hřiště se vrátil krátce před MS 1982 ve Španělsku, kde po nevýrazných počátečních výkonech vstřelil hattrick Brazilcům, dvěma góly rozhodl semifinále s Polskem, ve vítězném finále s týmem SRN otevřel skóre a stal se největší hvězdou celého šampionátu; zúčastnil se i MS 1986 v Mexiku, ale kvůli zranění se na hřiště nedostal; následující rok ukončil hráčskou kariéru, poté se věnoval podnikání v nemovitostech, působil též jako televizní fotbalový expert.

Reklama

Související témata: