Hlavní obsah

Juventus riskuje kvůli Super lize účast v italské Serii A

Řím/Praha

Fotbalistům Juventusu hrozí vyloučení z první italské ligy, pokud oficiálně neodstoupí od projektu Super ligy. Podle dnešního prohlášení předsedy italské fotbalové federace Gabrieleho Graviny by v takovém případě turínský klub nemohl hrát nejvyšší domácí soutěž.

Foto: Massimo Pinca, Reuters

Zklamaný Cristiano Ronaldo z Juventusu.

Článek

"Pravidla jsou jasná. Pokud bude Juventus při zahájení příští sezony stále součástí Super ligy, nemůže se účastnit Serie A," řekl Gravina neapolskému radiu Kiss Kiss. "Bylo by mi to líto kvůli fanouškům, ale pravidla jsou pravidla a musí platit pro všechny," dodal.

Milánské AC a Inter spolu s dalšími sedmi kluby z Anglie a Španělska už se od projektu Super ligy po ostré kritice fanoušků distancovaly a uzavřely dohodu s UEFA. Za trest přijdou o pět procent příjmů z příští sezony, navíc se budou muset složit na 15 milionů eur (385 milionů korun), které vedení evropského fotbalu použije na rozvoj hry mládeže a amatérů.

Myšlenky na vznik nezávislé konkurenční soutěže se z původní dvanáctky vedle Juventusu stále nevzdali představitelé Realu Madrid a Barcelony. UEFA v pátek oznámila, že trojici rebelujících klubů čeká disciplinární řízení a následovat budou tresty. Klubům hrozí i vyloučení z Ligy mistrů.

Reklama