Hlavní obsah

Jestli mi gól pomůže do základní sestavy Boloni? To ví jen kouč, říká skromně Krejčí

Praha

Už šest utkání, včetně přípravy, odehrál fotbalový záložník Ladislav Krejčí za italskou Boloňu, kam v létě přestoupil za 110 miliónů korun ze Sparty. Na kontě má i první gól. Trefil se v pátečním večerním pohárovém duelu s druholigovým týmem Trapani Calcio a v utkání, v němž odehrál 63 minut a pomohl týmu k vítězství 2:0. Týden před startem Serie A si řekl o základní sestavu, v což doufá, jak řekl v rozhovoru pro Právo a Sport.cz.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Čský záložník Ladislav Krejčí v dresu české reprezentace.

Článek

V Itálii jste už skoro měsíc. Stihl jste se srovnat s prostředím?

Cítím se v pohodě, i když je všechno ve fofru. Zařizoval jsem si bankovní účet, italský telefon, s přítelkyní Kristýnou hledáme vhodné bydlení. Ve středu odletěla do Prahy, protože jsme v krátkém sledu hráli dva zápasy a byla by tu sama. V pondělí se vrátí a zase si půjdeme prohlédnout nějaké byty. Už by tu pak měla zůstat. Na hotelu to přeci jenom není to pravé.

Cítíte šanci na základní sestavu?

I když jsem dal v poháru gól, je na to brzy, to ví jen kouč Donadoni. Zatím zkouší, hledá, uvidíme, co se mnou provede. Věřím, že ho snad moje výkony uspokojují, a když si mě vybral, dá mi šanci.

Na jaké místo v sestavě vás trenér postavil?

Hraji v podstatě to, co ve Spartě, levého krajního záložníka. Poslal mě ale i na pravý kraj s tím, že je dobré si to občas prohodit a vyzkoušet druhou stranu, kdy si mohu míč svojí silnější levačkou snáz posunout do středu a vypálit, nebo vymyslet nějakou kolmici na spoluhráče.

Roberto Donadoni je legendou AC Milán, jak na vás působí jako trenér?

Je to obrovská persona, má veliký respekt fanoušků i hráčů. Jsme v pohodě. Samozřejmě pozorně poslouchám a snažím se maximálně vyhovět jeho požadavkům.

V jakém jazyce kouče posloucháte?

Pokyny samozřejmě udílí v italštině, kterou se učím, ale pochopitelně všemu nerozumím. Když vidí, že se nechytám, řekne mi to v angličtině. Se spoluhráči se také bavím převážně anglicky, i když základní fotbalové výrazy na hřišti už zvládám v italštině, rozumím i dalším věcem, ale na velké povídání to rozhodně není. S médii už vůbec ne.

Cítíte velký rozdíl mezi přípravou a herním stylem Sparty a italské Boloně?

Tréninky byly jako na Spartě dvoufázové, ale lišily se náplní, bylo víc míče a hodně taktiky i nácviků různých herních a standardních situací. Ty jsou na programu každý den. Tady je to v zápasech hodně o taktice a nacvičených věcech.

Máte mezi novými spoluhráči nějakého kamaráda, s nímž jste si bližší?

Stejně jako já přišel maďarský záložník Ádám Nagy z Ferencvárose Budapešť, který také hrál na mistrovství Evropy. Spolu se bavíme nejvíc a navzájem si pomáháme.

Kdo jsou podle vás největší hvězdy týmu?

Určitě útočník Mattia Destro. Je obrovsky silný zády k bráně a klasický střelec. Výborný v pokutovém území. Další hvězdou je nejzkušenější hráč týmu, duše středové řady Franco Brienza. Má výborný především první dotek s míčem.

Takže jeho číslo 23 jste nedostal...

Francovi je osmatřicet, mluvilo se o tom, že skončí, ale jak už jsem řekl. Je to velká osobnost a pro mužstvo je velmi dobře, že zůstal. Je jedním z nejlepších hráčů. Vzal jsem volné číslo 11.

Sledujete Spartu?

Samozřejmě ji sleduji a jsem v častém kontaktu s klukama. Věřím, že postoupí do základní skupiny Evropské ligy.

Reklama

Související témata: