Hlavní obsah

Ofsajd Plzně? Z dostupných záběrů ho nebylo možné potvrdit, uvedla komise rozhodčích

Podle komise rozhodčích Fotbalové asociace ČR v současnosti videorozhodčí (VAR) nemá technologii na to, aby odhalil, zda v sobotním ligovém utkání mezi Plzní a Zlínem padl gól po předchozím ofsajdu. Na rozdíl od televize totiž nemá k dispozici ofsajdovou čáru. Po zhlédnutí dostupných záběrů proto videorozhodčí neodhalil porušení pravidel a gól Michaela Krmenčíka potvrdil.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Fotbalisté Viktorie Plzeň (zleva): Radim Řezník, Michael Krmenčík, Martin Zeman děkují fanouškům po utkání 2. kola Fortuna ligy s Libercem. Západočeši vyhráli 1:0.

Článek

Jediný gól zápasu padl v 77. minutě, kdy po centru z pravé strany byl Radim Řezník zřejmě v těsném ofsajdu, šel do souboje s brankářem, který vyrazil míč, a následně Krmenčík dorážkou zápas rozhodl. Zatímco v přímém přenosu O2TV byla využita technologie doplnění ofsajdové lajny, aby zvýraznila těsné ofsajdové postavení Řezníka, videorozhodčí se v přenosovém voze o tuto pomůcku opřít nemůže.

"VAR si při přezkoumávání situace předcházející dosažení branky vybral nejlepší možné záběry ze tří kamer, a jelikož z dostupných zdrojů nedokázal s naprostou jistotou určit, zda byl hráč domácích v okamžiku přihrávky v ofsajdové pozici, rozhodl se potvrdit původní rozhodnutí sudího," uvedla komise rozhodčích v tiskové zprávě.

"VAR v domácích podmínkách v současné době nemá možnost využít pomocných ofsajdových čar během procesu kontrol herních situací, protože aktuální software takovou možnost pro VAR nenabízí," dodala komise.

Reklama

Související témata: