Hlavní obsah

Zlín mi vrátil radost z fotbalu, říká kouč Bílek. Inspiroval se v Juventusu

Karel FeltSport.czPrávo

Zase si užívá radost z fotbalu, Fastav Zlín totiž pod vedením Michala Bílka prohání špičku ligy. Minulostí jsou doby, kdy ho fanoušci vyháněli z lavičky národního týmu, přestože s ním došel až do čtvrtfinále ME 2012. Kouč to hodil za hlavu, ale v rozhovoru pro Právo a Sport.cz přiznal: „Zlín mi vrátil radost z fotbalu.“

Foto: Kateřina Šulová, ČTK

Trenér Zlína Michal Bílek během utkání na hřišti Bohemians 1905.

Článek

Zlínu ligové jaro vůbec nevyšlo, teď naopak válí. Co všechno jste musel po svém květnovém příchodu změnit?

Čerpal jsem nejdřív z výsledků. Mužstvo se zachránilo až v předposledním kole, a po Dukle dostávalo nejvíc gólů. Bylo jasné, že musíme hodně zapracovat na defenzívě. Když jsem si probral kádr a věděl, že přijde další stoper Petr Buchta, došel jsem k závěru, že změníme rozestavení. Mužstvo jsem přebíral rozhodnutý, že budeme hrát na tři stopery. Vhodní hráči ve Zlíně byli.

Hra na tři stopery není v české lize příliš obvyklá.

Ten styl jsem nevymyslel. Čerpal jsem ze zahraničí. Tříobráncový systém hraje třeba Juventus i italská reprezentace. Začal jsem se jím víc zabývat a došel k závěru, že v dané situaci je Zlínu nejbližší. Máme k tomu i kvalitní hráče na kraje středové řady.

S tímhle v Česku neobvyklým rozestavením mohou mít soupeři problémy. Po vaší výhře na Bohemians to přiznal i kouč Klokanů Martin Hašek...

Soustředil jsem se hlavně na to, aby systém vyhovoval nám. Ze začátku to nebylo ideální, ale kluci novinku přijali, poměrně rychle ji vstřebali a hra na tři stopery nám funguje.

V úvodu ligy jste některé zápasy rozhodovali až v nastavení. Trpěl jste na lavičce, než padl vítězný nebo vyrovnávací gól?

Třeba hned první zápas s Mladou Boleslaví byl nepříjemný, hráli jsme dobře, ale po hodině hry to bylo 0:2. Kluci ale dali rychle kontaktní gól a bylo vidět, že jdou za vítězstvím. Mužstvo ukázalo, že má i charakter.

Zlín už si zahrál Evropskou ligu a hráči by pohárovou atmosféru určitě chtěli zažít znovu. Mluvíte o této možnosti v kabině?

Vůbec ne! Vždyť je odehráno teprve osm kol, málo na to, abychom si mohli říct, jestli na tuhle metu vůbec dosáhneme. Pokusíme se dál držet nahoře a čas ukáže, jestli o Evropě budeme moct přemýšlet.

Ale zrovna Zlín mívá lepší podzim než jaro...

Tak to bylo v minulosti, nebudu si tím zatěžovat hlavu.

Před sezónou jste řekl, že je pro vás důležité, aby tým měl český základ.

Konkrétně to bylo myšleno tak, že by zahraniční hráči měli mít vyšší kvalitu, než čeští na stejné pozici. Ale ten základ vítám, protože domácí hráči dokážou dát dohromady kabinu. My máme velmi adaptabilní a kvalitní zahraniční borce.

Zlínští fotbalisté nešetří superlativy, prý umíte udělat atmosféru. Jaký máte recept?

Žádný není... Chovám se tak, jak to cítím. To je celé.

Trenérští kolegové o vás mluví s uznáním, zlínští fanoušci skandují vaše jméno. Užíváte si?

Zase tak často ho neskandují... Bylo to hlavně na Slovácku, kde jsme vyhráli 4:0. Je to příjemné, ale pro mě je daleko důležitější, že hrajeme dobře.

Berete slova uznání i jako satisfakci za dobu, kdy vás fanoušci vyháněli od reprezentace, ačkoliv jste s ní došel až do čtvrtfi nále mistrovství Evropy?

Neřekl bych vyloženě satisfakce, ale současná situace mě těší. Dlouhou dobu jsem neměl z fotbalu radost a Zlín mi ji vrátil. Trénuju v klubu, kde hráči dobře pracují, daří se, klape nám spolupráce s vedením. Zažívám zase jedno z lepších období trenérské kariéry.

Jak často se teď vůbec dostanete do rodné Prahy?

Jednou týdně na den za rodinou, mám vnučku a vnuka. Cestování autem po D1 mi nevadí, vyčistím si hlavu, přemýšlím o fotbale, utřídím si myšlenky. Rozhodně se v kolonách nerozčiluju. Mám to zhruba 290 kilometrů, nejrychleji jsem to jel za dvě hodiny padesát, jindy jedu osm kilometrů třeba hodinu a čas se výrazně protáhne, ale nestěžuju si.

Co říkáte na nového trenéra české reprezentace Jaroslava Šilhavého?

Jarda byl logická volba, je zkušený, má kvalitu i výsledky, dovede udělat kabinu, jako asistent začínal u Karla Brücknera. Je to vhodný typ, ale nebude to mít snadné. Musíme věřit, že reprezentaci zvedne, a já mu budu držet palce.

Reklama