Hlavní obsah

Šéf ligy se ozval. Odvolání Hrubeše jste s námi měli konzultovat, vzkázal Svoboda na Strahov

Praha
Aktualizováno

Ozvali se. Na jejich muže Petra Mlsnu, kterého do komise rozhodčích nominuje přímo Ligová fotbalová asociace (LFA), sice ani šéf sudích Jozef Chovanec, ani asociační místopředseda Roman Berbr dosáhnout nemohou, natož aby měli pravomoc ho odvolat, ale i konec Romana Hrubeše šéfa LFA Dušana Svobodu a jeho muže znepokojil. Už proto, že s nimi konec sudího majícího v gesci videoprojekt VAR nikdo ze Strahova nekonzultoval.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Rozhodčí Roman Hrubeš (vlevo) a předseda LFA Dušan Svoboda během tiskové konference k projektu videorozhdčích ve fotbale.

Článek

Předseda FAČR Martin Malík byl zaskočený, že LFA posílá výtky vedení fotbalu přes novináře. „Příliš nechápu, proč se musíme k debatě vyzývat prostřednictvím médií, když si prostě můžeme zavolat a potkat se. Telefonní čísla na sebe máme," uvedl Malík v prohlášení, které následovalo po dnešním vyjádření LFA ke konci Hrubeše ve funkci.

„Uvedený krok může mít negativní dopad na jinak velmi dobré vnímání procesu zavádění videosystému v nejvyšší domácí soutěži. I proto, že nebyla možnost situaci s předstihem vysvětit Mezinárodní pravidlové komisi IFAB a FIFA," vzkázali Svoboda a spol. na Strahov.

Připomněli přitom Berbrovi a Chovancovi, že Roman Hrubeš se stal hlavním stavebním kamenem projektu videorozhodčí v tuzemsku a jeho odbornost, přístup a entusiasmus přispěly k tomu, že se zavedení systému VAR se stalo realitou, a ne pouhým přáním.

"Proto tento postup vnímáme jako vyjádření nerespektu k Ligové fotbalové asociaci," uvedlo vedení LFA ve svém prohlášení reagujícím na odvolání Hrubeše.

Ten je totiž hlavním garantem projektu videorozhodčích směrem k zahraničním organizacím FIFA a IFAB, proto se LFA obává možného poškození dobré reputace procesu zavádění videa do českého fotbalu.

„Projekt videorozhodčího funguje v lize velmi dobře, byť je jistě velký prostor pro jeho další zdokonalování a posouvání vpřed. Velmi bychom proto uvítali aktivní zapojení Komise rozhodčích a jejího předsedy do dalšího zdokonalování a posunu. A to nejen proklamativními vyhlášeními, ale rovněž konkrétními skutky včetně finanční participace. V případě zájmu aktivně zapojíme přímo předsedu komise Jozefa Chovance do dalšího rozvoje tohoto projektu," naznačil šéf LFA Dušan Svoboda, o čem by rád při jednání s prvním mužem českého fotbalu Martinem Malíkem také rád mluvil. Měli by se bavit i o tom, jak zajistit pokračování projektu na takové úrovni, aby s ním byla FAČR spokojena minimálně tak, jako tomu doposud bylo u LFA.

Na přetřes se při setkání obou šéfů zřejmě dostane i další působení Petra Mlsny v Chovancově komisi rozhodčích, protože po odvolání Hrubeše se spekuluje i o jeho odchodu.

„Tento krok zatím nebudeme komentovat," nechtěl se Mlsnově budoucnosti v komisi rozhodčích vyjadřovat mluvčí LFA Štěpán Hanuš.

Fotbalová asociace ČR ve čtvrtek večer zareagovala na celou situaci prohlášením pro média, kde nabízí svůj pohled na situaci. Vyzývá v něm LFA ke konstruktivnímu řešení problémů namísto laciných a účelových názorových výměn prostřednictvím médií.

Prohlášení FAČR reagující na vyjádření LFA
Komise rozhodčích Fotbalové asociace České republiky prostřednictvím svého předsedy Jozefa Chovance požádala 9. října 2018 Výkonný výbor fotbalové asociace o odvolání Romana Hrubeše z této komise. Výkonný výbor tomuto návrhu vyhověl většinou 11 hlasů (z celkem 12) a to mimo jiné také na základě informace jednoho z členů výkonného výboru za LFA, že tento krok byl diskutován s ligovými kluby, které jej většinově vnímají jako součást dalšího rozvoje projektu VAR v České republice.
Fotbalová asociace tak po dnešní komunikaci s pravidlovou komisí IFAB a zástupci UEFA vnímá prohlášení Ligové fotbalové asociace o možném negativním dopadu odvolání Romana Hrubeše jako účelové, s cílem ovlivnit veřejné mínění v neprospěch FAČR. Fotbalová asociace opakovaně deklarovala, že se bude podílet na dalším rozvoji projektu VAR v České republice a to přesto, že byl nesystémově rozběhnut LFA bez potřebného finančního a organizačního zajištění pouze za účelem získání pozitivních mediálních ohlasů pro stávající vedení LFA. V tomto duchu také FAČR podniká aktivní kroky a již v příštím týdnu proběhne v České republice školení rozhodčích za účasti předních odborníků na problematiku VAR, jimiž jsou Nicola Rizzoli z Itálie a Pawel Gil, který se účastnil projektu VAR v rámci MS 2018 v Rusku.

Reklama

  Jablonec - Zlín dnes 15 : 00
20240420T15 : 00:00+0200
Jablonec vs. Zlín
Jablonec vs. Zlín
Jablonec
Zlín
  Karviná - Bohemians dnes 15 : 00
20240420T15 : 00:00+0200
Karviná vs. Bohemians
Karviná vs. Bohemians
Karviná
Bohemians
  Sparta - Ostrava dnes 15 : 00
20240420T15 : 00:00+0200
Sparta vs. Ostrava
Sparta vs. Ostrava
Sparta
Ostrava
  Teplice - Č. Budějovice dnes 18 : 00
20240420T18 : 00:00+0200
Teplice vs. Č. Budějovice
Teplice vs. Č. Budějovice
Teplice
Č. Budějovice
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články