Hlavní obsah

Lhář a pokrytec nejsem. A naiva také ne, ujišťoval kouč Letenských po další sparťanské blamáži

Praha
Aktualizováno

Mělo jít o pokus o probuzení. O omluvu za týden starou blamáž na hřišti Slovácka. Místo toho zažila fotbalová Letná další rozčarování, neboť Sparta doma prohrála s Teplicemi, takže se v tabulce zmítá na páté příčce a na vedoucí Slavii ztrácí po osmnácti odehraných ligových kolech patnáct bodů. „Ve Spartě musí být hráči, kteří tlak unesou. Prostě silní jedinci. Tam je náš problém,“ hledal příčiny pokračující krize letenský kouč Zdeněk Ščasný.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Zklamaný trenér Sparty Zdeněk Ščasný. Jak dopadne?

Článek
Fotogalerie

Moc příjemně vám nejspíš nebylo, když z ochozů znělo stále sílící skandování Ščasný ven...

Je to právo fanoušků tohle křičet a také logická reakce. Pokud mužstvo hraje dobře, jsou fanoušci nadšení, když dobře nehraje, což my už delší dobu nehrajeme, jsou nespokojení.

Chcete tím říci, že nevnímáte, co na vás diváci křičí a čeho se dožadují?

Naopak, protože bych byl lhář a pokrytec, kdybych tvrdil opak.

Cítil jste, že by po blamáži v předchozím kole na Slovácku mohlo být ještě hůř? Že byste byli schopni prohrát i doma a s Teplicemi?

Vůbec, celý týden jsem naopak na hráčích viděl, že jsou odhodlaní selhání na Slovácku napravit. Vypadali velice dobře.

Jenže ligová realita nabídla jiný obrázek. Proč?

Nemyslím, že by nechtěli. Jen potřebovali dát gól, aby se uklidnili, začali si věřit a narostlo jim sebevědomí. Místo toho jsme si vyžrali pokus o probuzení až do úplného konce. Nejenže jsme branku nedali, ale naopak jsme ji dostali. Po neuvěřitelném zaspání. Chipciu úplně vypustil svého protihráče.

Za nespokojeností se neskrývá jen inkasovaný gól a porážka, ale i výkon, který vaši svěřenci předváděli. Ustrašený, alibistický, naplněný obavami potkat se s míčem, natož pak s ním hrát.

Bylo by ode mně moc alibistické a jednoduché hodit všechno na hráče. Já je trénuji, já jsem za jejich výkon odpovědný. Pravdou ovšem je, že takovýto zápas na sebe musí vzít ti nejzkušenější.

Takže absence Kangy a Čiviče byla přičinou pokračujícího zmaru a další prohry?

Minule na Slovácku selhali Kanga s Čivičem, kteří se nechali vyloučit, ale v absenci těchto hráčů, a navíc i Frýdka, bych výmluvu nehledal. Jsme Sparta, hráli jsme s Teplicemi a měli jsme utkání zvládnout.

Na začátku sezony jste tvrdil, že máte na Letné výborné mužstvo...

Ale také jsem tvrdil, že toto velmi dobré mužstvo má velké problémy, které musíme vyřešit. A právě tyto problémy se teď ve druhé polovině podzimu naplno projevily. Ve Spartě musí být hráči, kteří tlak unesou. Prostě silní jedinci. Tam je náš problém. Ve Spartě jsou hráči a trenéři pod tlakem v každém utkání. A když nějaké nevyjde, narůstá nespokojenost fanoušků, což je logické, stejně jako nespokojenost vedení, což je logické rovněž.

A teď se nespokojenost ještě vystupňuje. Má váš tým vůbec na to, aby mizérii zlomil alespoň v posledním zápase podzimu v Příbrami?

Musím věřit tomu, že poslední utkání zvládneme. Ale abych věřil, že budeme hrát tak, jako v úvodu podzimu, to bych byl naivní a nikdo ode mě nemůže něco podobného očekávat. Nezbývá než ligu dohrát a pak si vše v klidu vyhodnotit.

Měl by podle vás skončit Zdeněk Ščasný v roli hlavního trenéra fotbalové Sparty?
Ano, okamžitě.
19,7 %
Ano, ale až v zimní pauze, kdy bude více času najít optimální řešení.
6,9 %
Ne, v trenérovi problém není.
73,4 %
Celkem hlasovalo 12578 čtenářů.

Reklama

Související témata: