Hlavní obsah

Penalty proti Spartě měly být dvě, rozhodla komise rozhodčích! V Plzni sudí při použití videa nechybovali

Praha

Fotbalová Slavia Praha byla při nedělním, 291. derby se Spartou Praha poškozena verdikty sudích, kteří ji připravili o dva pokutové kopy! Shodla se na tom Komise rozhodčích Fotbalové asociace České republiky, která řešila sporné situace z utkání 28. kola nejvyšší soutěže.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Brankář Sparty Florin Nita a Milan Škoda ze Slavie

Článek

Komise se v pondělí vyjádřila celkem k pěti sporným situacím ze zápasů třech prvních týmů Fortuna ligy. Řešila tři situace z derby Slavia-Sparta, kdy se domácí dožadovali pokutového kopu, a dva okamžiky z bitvy Viktoria Plzeň-Baník Ostrava. K čemu komise dospěla?

Slavia-Sparta, 12. minuta, souboj slávisty Hušbauera s brankářem Sparty Nitou v pokutovém území

Verdikt komise: „Po střetu domácího hráče Josefa Hušbauera a hostujícího brankáře Florina Nity rozhodčí utkání Karel Hrubeš správně nařídil pokutový kop za podražení soupeře a hostujícímu brankáři udělil žlutou kartu za zmaření zjevné brankové možnosti soupeře.

Videorozhodčí utkání Pavel Franěk situaci překontroloval pouze ze tří kamer, na nichž nebyl vidět kontakt mezi brankářem hostujícího mužstva a útočníkem domácího mužstva. Následně rozhodčímu odeslal k přezkumu na hrací plochu pouze záběry z těchto tří kamer, takže rozhodčí bez prokazatelného záběru, že došlo k nedovolenému zákroku, neměl jinou možnost než odvolat nařízený pokutový kop a útočníkovi domácího mužstva udělit žlutou kartu za simulování.

VAR (Pavel Franěk) v této situaci pochybil, jelikož měl k dispozici všechny dostupné opakované záběry od operátora a měl prohlédnout záběry z více kamer i za cenu případné časové prodlevy, delšího přezkumu zmíněné situace a dohledání odpovídajícího záběru."

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Josef Hušbauer ze Slavie padá. Zastavil ho brankář Sparty Florin Nita nedovoleně? Situace se řešila u videa.

Slavia-Sparta, 28. minuta, souboj slávisty Součka s obráncem Sparty Zahustelem v pokutovém území Sparty

Verdikt komise: „Došlo nejdříve ke vzájemnému držení obou hráčů, následně se však hostující hráč dopustil zjevného držení domácího hráče, a proto měl rozhodčí nařídit pokutový kop a hostujícímu hráči udělil žlutou kartu za nedostatek respektu ke hře."

Slavia-Sparta, 70. minuta, obránce Sparty Costa se ve vlastním pokutovém území dotkl míče rukou

Verdikt komise: „V tomto případě rozhodčí postupoval správně, když nenařídil pokutový kop, nejednalo se o úmyslnou hru rukou."

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Rozhodčí Karel Hrubeš zkoumá video po zákroku Florina Nity na Josefa Hušbauera během utkání Slavia - Sparta.

Plzeň–Ostrava, 69. minuta, souboj plzeňského Procházky s ostravským Fleišmanem v pokutovém území Plzně

Verdikt komise: „Hlavně rozhodčí Pavel Orel nechal pokračovat ve hře, když se hostující mužstvo dožadovalo nařízení pokutového kopu. VAR (Jiří Adam) po kontrole dostupných záběrů v rozhodnutí sudího neshledal zjevné pochybení, a proto rozhodčímu správně nedoporučil přezkum situace na hrací ploše. Komise rozhodčích postup rozhodčího i VAR považuje za správný, nedošlo k zákroku, po kterém by měl být nařízen pokutový kop ve prospěch hostujícího mužstva."

Plzeň-Ostrava, 85. minuta, postavení plzeňského Radima Řezníka na hranici ofsajdu před vítězným gólem Plzně

Verdikt komise: „VAR kontroloval situaci po dosažení druhé branky domácího mužstva. Jelikož žádný z dostupných opakovaných záběrů jednoznačně neprokázal, že před dosažením branky došlo k porušení pravidla o ofsajdu, musel VAR doporučit rozhodčímu, aby branku uznal.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Rozhodčí Pavel Orel sleduje videozáznam během utkání Plzeň - Baník.

V této situaci musí asistent rozhodčího, pokud není přesvědčen o porušení pravidel, nechat i hraniční situaci na hřišti „dohrát" a vzápětí ji přezkoumává VAR. Pokud ten nedisponuje záběrem, který prokazatelně dokazuje porušení pravidel o ofsajdu, jako tomu bylo v tomto případě, dosažená branka musí být uznána.

Tato situace se navíc neposílá rozhodčímu na hrací plochu k přezkumu, jelikož se jedná o tzv. faktickou věc. Takže v tomto případě VAR i asistent rozhodčího postupovali přesně podle daného protokolu.

Objektivní komplikací pro práci VAR je v tuzemských podmínkách i fakt, že při vyhodnocování opakovaných záběrů nemají k dispozici kalibrovanou ofsajdovou čáru, s jejíž pomocí lze lépe vyhodnocovat hraniční situace."

Souhlasíte s komisí rozhodčích ohledně verdiktů ve fotbalovém derby Slavia - Sparta a v utkání Plzeň - Ostrava?
Ano.
68 %
Ne.
32 %
Celkem hlasovalo 2580 čtenářů.

Reklama