Hlavní obsah

Chaos na obzoru. Fotbal mění pravidlo o ofsajdu, rozhodčí se učí, ale co diváci?

Praha

Zrušte pravidlo o ofsajdu, největší předmět svárů, slýchají dost často fotbaloví funkcionáři. Postavení mimo hru sice z pravidel nemizí, od 1. července však došlo ke změnám při jeho posuzování. „Prvoligové rozhodčí jsme proškolili, v krajích máme lektory, aby se změny dostaly i do nižších úrovní. Bojím se však, zda to pochopí diváci,“ říká na rovinu Jiří Kureš, šéf pravidlové komise FAČR.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Rozhodčí Libor Kovařík během utkání Gambrinus ligy mezi ostravským Baníkem a pražskou Spartou.

Článek

Připravte se, že z fotbalu bude minimálně v úvodu nové sezóny pěkný „hokej". Než se totiž vžije nové posouzení ofsajdu, bude to stát spoustu zlé krve a emocí.

„Je mi jasné, že rozhodčí posoudí danou situaci správně, ale hráči, jejich týmy a diváci mu stejně vynadají," obává se pravidlový expert Jiří Kureš, že změna může vyvolat chaos. Na nejvyšší úrovni probíhají školení, ale než se novinky ujmou na okresech a v „pralesních" ligách, dají se čekat bouřlivé reakce a spory.

Zásadní změny skončily u experimentu

Mění se především výklad toho, jak se hráč v ofsajdu zapojuje do hry. Dříve platilo, že útočící fotbalista ovlivňuje obránce, když je do dvou metrů od něj. Od července je v ofsajdu teprve ve chvíli, kdy s obráncem jde aktivně do souboje.

Ofsajd se teď navíc nemusí mávat ani ve chvíli, kdy se obránce vědomě zapojí do hry a tečuje míč směrem k protihráči v ofsajdovém postavení. Záleží na posouzení arbitra, zda šlo o obráncův záměr hrát míč, či o neúmyslnou teč. A to je na první pohled choulostivé pravidlo, které bude zdrojem mnoha svárů.

Změny nařídila pravidlová komise IFAB a cíl je jasný. Ubyde ofsajdů a bude padat více gólů. Experimenty s úplným zrušením ofsajdu však ani tentokrát neprošly.

„Zkoušelo se aspoň posunout hranici ofsajdu na pokutové území, ale bylo to v neprospěch fotbalu, protože pak by se zcela změnila taktika," vysvětlil Kureš.

Reklama