Hlavní obsah

Slavia koupila další tři trumfy, na mušce má i Šurala a Šventa

dos, zp, tomSport.cz
Aktualizováno

Lov posil v Edenu zdaleka nekončí. Ve čtvrtek fotbalová Slavia potvrdila nejprve další dvě nové tváře. První z nich je brankář a odchovanec Baníku Ostrava Jiří Pavlenka, do útoku pak z Jihlavy přichází Muris Mešanovič. Oba podepsali smlouvu do 30. června 2019. Večer bylo jasno už o celkem sedmé zimní posile. Stal se jí útočník Lukáš Železník, který přichází z týmu ligového nováčka Zlína.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Brankář Jiří Pavlenka mění dres Baníku Ostrava za angažmá ve Slavii.

Článek

Slavia již v zimě angažovala Hušbauera ze Sparty, Bořila z Mladé Boleslavi, Baráka z Příbrami a Linharta z Českých Budějovic. Další na řadě jsou ještě Šural, Švento a jeden cizinec.

„Abychom nezavdávali důvod ke spekulacím, onou zahraniční akvizicí je mladý slovenský fotbalista," naznačil Jaroslav Tvrdík, kam míří pohledy Slavie.

Jméno však neprozradil ani on.

Na jaře chtějí ligovou konkurenci prohnat, příští sezónu už hrát s Plzní a Spartou o titul. A zimní nákupy tomu odpovídají, ty poslední jsou toho příkladem.

Poslední klenot opouští Baník

Třiadvacetiletý gólman Jiří Pavlenka se stal stálicí v brance ostravského Baníku již v sezóně 2013/2014, ozkoušel si pak i atmosféru reprezentačního A týmu.

Bosenský útočník Muris Mešanovič je nejproduktivnějším střelcem Jihlavy, dal v minulé sezóně šest branek a v té probíhající už dokonce osm. Vedle něj Slavia získala i nejlepšího střelce Zlína pětadvacetiletého útočníka Železníka, který za ligový podzim dal v dresu nováčka rovněž osm gólů.

„Věřím, že Jirka Pavlenka ve Slavii ukáže své nabyté zkušenosti a dál rozvine svůj velký potenciál," uvedl na adresu brankáře jeho agent Viktor Kolář ze společnosti Sport Invest International, která gólmana zastupuje.

Poslední klenot baníkovské sestavy Pavlenka, který v lize dosud odchytal 67 utkání, se s přáním opustit topící se klub dlouhodobě netajil. Už před sezónou o něj usiloval Jablonec, klub jej ale neuvolnil. Dočkal se až nyní. „Zájem Slavie o něj byl enormní. Vzhledem k tomu, že Jiří dlouhodobě projevoval zájem o přestup do jiného klubu, rozhodli jsme se jej uvolnit a umožnit mu další významný krok v jeho hráčském rozvoji," uvedl Tomáš Svoboda, mluvčí šestnáctého celku Synot ligy.

Jak se rozhodne Šural...?

Slavia má pochopitelně dál eminentní zájem o libereckého Šurala. „Chce hrát v zahraniční, což je pro něho priorita, ale myslím, že v současnosti žádnou exkluzivní nabídku nemá. Dnes máme finální jednání. Pokud uspějeme, půjde Šural do Slavie, pokud ne, půjde jinam. Z našeho pohledu jsme udělali vše, co mohli. Dali jsme mu nadstandardní nabídku a teď záleží na něm," nechal se slyšet šéf klubu Jiří Šimáně.

Klub samozřejmě musí hodně široký kádr také redukovat. „Švec dostal souhlas k hostování v Bohemians, uvidíme, jak dopadnou jednání s klokany," naznačil sportovní ředitel Josef Jinoch. K prvnímu zeštíhlení Uhrinova výběru dojde před odjezdem na kondiční soustředění do Nymburka, kádr pro jaro určí trenér před odletem na herní soustředění ve Španělsku.

Reklama