Hlavní obsah

Soukolí Kocourka před penaltou semlelo, myslí si zkušený rozhodčí

Vítězný gól fotbalistů Sparty v derby na Dukle (2:1), to je další rarita v bitvě o mistrovský titul. Ve středeční dohrávce 19. ligového kola ho dali v šesté minutě nastavení z kontroverzní penalty, kterou nařídil rozhodčí Tomáš Kocourek. V pokutovém území se během okamžiku semlelo hned několik událostí, při jejichž posouzení sudí chyboval. Kdyby Kocourek odpískal hned první sporný moment, k penaltě by vůbec nedošlo, myslí si zkušený bývalý mezinárodní rozhodčí.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Rozhodčí Kocourek (druhý zleva) ukazuje červenou kartu brankáři Dukly Filipovi Radovi.

Článek
Fotogalerie

Očekává se, že světlo do spletité situace vnese komuniké komise rozhodčích, jež by ze Strahova mělo přijít během čtvrtka. Zatím se zdá, že Kocourek nařídil penaltu za to, že gólman Rada plácl rukavicí do hlavy v brance ležícího útočníka Lafatu, což je pravidlový přehmat. Brankář byl navíc vyloučen, mezi tyče musel obránce Vrzal a Dočkal penaltu proměnil.

„Shrňme si, co všechno se ve vápně stalo. Situace začala útočným faulem sparťana Jiráčka. Kdyby ho Kocourek pískl, měl klid a šlo se od toho," poukazuje pro Sport.cz zkušený bývalý mezinárodní rozhodčí, který si nepřeje být jmenován. „Jiráček byl možná také v ofsajdu, ale ten byl spíš hraniční. Asistent si byl asi vědom, že předtím sporně odmával ofsajd Julišovi, kvůli němuž neplatil gól. A jestliže v této situaci nebylo vše košer, tak Jiráčkovo postavení pak pustil. Rozumím tomu, to je rozhodcovské myšlení."

Penalta za ruku? Těžko...

Pojďme dál, míč pak doputoval k ruce obránce Štetiny. „Řekl bych, že ho míč spíš trefil, neměl ruku od těla a úmyslně jí balón nezahrál, takže za tohle by asi penalta být neměla."

Na Julisce se po zápase spekulovalo o tom, že Koucourek pokutový kop nařídil po poradě s brankovým sudím právě za Štetinovu ruku. Vyvrací to ovšem zápis o utkání, kde rozhodčí popsal udělení červené karty pro gólmana Dukly.

„Hrubé nesportovní chování - prudké udeření soupeře otevřenou dlaní do hlavy v nepřerušené hře v době, kdy brankář držel míč v ruce," stojí v zápise.

Podstatná je klasifikace „v nepřerušené hře", jež popírá odpískání Štetinovy ruky.

Červená pro Lafatu? Vlastní gól?

„Když Rada držel míč před čárou, Lafata do něj dvakrát kopl. Pak tedy kapitán Sparty měl dostat druhou žlutou kartu a být vyloučen," pokračuje rozhodčí ve svém rozboru.

Nestalo se - a přišel další velký otazník. „Jak se Rada naklonil do branky, aby se ohnal po Lafatovi, nejspíš se dostal s míčem za čáru. A jestliže nebyla hra přerušena, byl by to vlastní gól."

Vše vyvrcholilo vyloučením Rady a nařízením penalty nejspíš za jeho faul na Lafatu, který ležel v brance domácích. „Hrubá chyba rozhodčího. Sparťan ležel za čárou, tudíž za faul mimo vápno nemůže být penalta odpískána," rozčiluje se Luboš Kozel, trenér Dukly.

Mohl mít klid, kdyby pískl včas

„Je to tak. Za takový faul měl být nařízen nepřímý volný kop z hranice malého vápna. Za tohle nemohl nařídit penaltu," souhlasí mezinárodní rozhodčí a vrací se na začátek. „Kdyby Kocourek odpískal první Jiráčkův faul, měl klid a o ničem by se teď nediskutovalo."

Dokáže se ovšem vcítit do kůže svého kolegy. „Rozhodčí jsou v závěru ligy pod enormním tlakem, zvláště pokud jde o zápasy Plzně a Sparty. Letenští teď v neděli hrají právě s Viktorkou, takže Lafata by jim v případě vyloučení ve šlágru chyběl. Tohle všechno určitě rozhodčím šrotuje v hlavě. A na Julisce je soukolí semlelo..."

Kocourka dostihla série chyb

S pohledem svého kolegy souhlasí také Pavlín Jirků, další zkušený bývalý rozhodčí. Kocourka podle něj dostihla série chyb.

„Nemůžeme začít od konce, musíme se vrátit na začátek, jak po sobě sporné momenty následovaly. Nejdřív Jiráčkův faul, když ho pustil, tak potom Lafatův faul na Radu. Když ani to ne, tak Radův faul na Lafatu a za něj osobní trest. Ale rozhodně ne penalta, sparťan ležel mimo hřiště. Jeho tým měl kopat z hranice malého vápna, ne penaltu," líčí Jirků.

Myslíte, že bude sudí Kocourek potrestán omezením delegace?
ano, utkání na Dukle nezvládl
19,8 %
ne, aféra se "zamete"
80,2 %
Celkem hlasovalo 17018 čtenářů.

Reklama

Související témata: