Hlavní obsah

K smíchu? K pláči? Nejsem z toho moudrej, ale stydět by se měl i Lafata, říká Vízek k divočině na Dukle

Praha

Co se vlastně stalo? Co pískal? Co znamenala zprvu ležérní gesta rozhodčího Tomáše Kocourka, která v utkání Dukla - Sparta přešla v nařízení penalty a vyloučení brankáře Dukly Filipa Rady? Ať už to bylo jakkoli, středeční dohrávka 19. kola Synot ligy končila divoce, až skandálně. I Ladislav Vízek, bývalý hráč, delegát a nyní glosátor fotbalového dění zůstal překvapený z posledních desítek sekund zápasu, v němž Sparta zaznamenala výhru 2:1. Kritizuje počínání sudího Tomáše Kocourka, ale i sparťana Davida Lafaty.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Útočník Sparty David Lafata (druhý zleva) a brankář Sparty Filip Rada si vyříkávají incident ze závěru zápasu.

Článek

„Ještě teď z toho nejsem moudrej, furt mi to neštymuje," přiznává druhý den dopoledne Vízek, že je zaskočen a že si situaci ještě bude muset rozebrat se zainteresovanými lidmi v Dukle a dalšími přáteli. Sám v hledišti utkání přítomen nebyl, úsudky si dělá ze záběrů na internetu a v televizi.

Co se odehrálo na Julisce? Penalta byla za ruku
Ponechme stranou případné přehmaty z dřívějšího průběhu utkání. To hlavní nastalo v nastaveném čase před brankou Dukly.
Došlo k situaci, kdy zřejmě v ofsajdu stojící a též faulující sparťan Jiráček hlavičkuje. Bránící Štetina hraje rukou a míč pak získává pod kontrolu brankář Dukly Rada. Balón se mu snaží vypíchnout Lafata, zasahuje však i gólmana do ruky, padá za brankovou čáru, kde mu rukou do obličeje hmátne Rada. Ze sedu sparťanský útočník přechází poněkud teatrálně do lehu.
Balón má gólman stále ve druhé ruce. Není jasné, zda se s ním nedostal za čáru.
Co je podstatné? Nebylo zřejmé, kdy sudí přerušil hru, patrná byla  jen jeho nejasná a ležérní gesta. Posléze nařídil penaltu a vyloučil Radu. Jak prvotně uvedl v zápise, červená karta byla udělena za „prudké udeření soupeře otevřenou dlaní do hlavy v nepřerušené hře v době, kdy uvedený hráč (brankář) držel míč v ruce.“ Podle slov hráčů Dukly byla penalta pískána za Radův atak, nikoli za ruku Štetiny.
Dnes byl zápis o utkání v souladu se zvyklostmi rozhodčím doplněn o vyjádření k význameným událostem v zápase. Z jeho slov plyne, ža penaltu nařídil za ruku Štetiny po upozornění brankového rozhodčího. Zaregistroval ho se zpožděním - až ve chvíli, kdy došlo ke konfliktu mezi Radou a Lafatou.

„To je prostě hrozný. K smíchu? Nebo k pláči? Evidentně brankáře (Radu) kope (Lafata) do rukou, gólman po něm sáhne... To je jeden nesmysl vedle druhýho," komentuje počínání sudího v inkriminovaných chvílích.

Ve chvíli, kdy Vízek komentoval dění, ještě nebyla potvrzena informace, že penalta byla nařízena za ruku Štetiny z Dukly. Zainteresovaní hráči se vyjadřovali, že podle rozhodčího byla nařízena za Radův kontakt s Lafatou. Nicméně ještě před rukou se Jiráček s největší pravděpodobností dopustil nedovoleného zákroku a byl navíc v ofsajdu.

„Sám sobě jsem si to zatím nevysvětlil, mohlo by to kandidovat na scénku roku. A že se najde člověk, který to takhle posoudí, to vyráží dech. Jestli to takhle někdo vidí, nemá na hřišti co dělat, měli by ho zbavit licence. Dotyčný se snad musel zbláznit," přemítá Vízek. „Stydět by se měl i Lafata," komentuje sparťanovo demonstrativní zhroucení za brankovou čarou.

„Je to jeho (Lafatův) druhý exces," připomíná dřívější filmařskou etudu z utkání s Teplicemi, kdy si sparťanský kapitán vykoledoval po zjevné simulaci penaltu. „Filmování je podraz na diváky, nejvíce samozřejmě na rozhodčí," poukazuje na nešvar kazící fotbalové dění.

„V Anglii by to komentovali jako největší ubohost," má jasno Vízek. Přiklání se pro dodatečné tresty pro hráče. „Venku je to přece běžné. V tomhle případě by se asi muselo sáhnout i do výsledku, nevím... Ale filmování je strašný. Jsme ve fotbale pro smích. Lidi říkaj: radši budeme chodit na hokej. A ten bude mít větší návštěvy než fotbal. Ostuda..."

Celá středeční situace podle něj zapadá do kontextu domácího fotbalového dění. „Rok od roku je to stejné a ještě když řeknu pravdu, tak jsem u soudu (po kritice bývalé předsedkyně komise rozhodčích Dagmar Damkové a jejího partnera a místopředsedy FAČR Romana Berbra). To je prostě do nebe volající," říká.

Situace podle něj vyúsťuje v nezájem lidí o fotbal. „Žádné kolo se neobejde bez trapnosti. Lidi se budou smát, nebudou chodit. Na Strahově (v sídle FAČR) se ale pořád nic neděje. Už když odcházela Dagmar, říkal jsem, že to bude úplně divný. Ta dočasnost (Miroslava Tulingera ve funkci předsedy komise sudích), morálka zkrátka není. Spravedlnosti je ve fotbale málo," pokračuje a míní, že vina za situaci je i na straně klubů. „Když se jich někdo v anketě ptá, nevyjadřují se, nepřísluší jim to... Dobře jim potom tak, když mlčí a bojí se. Ať je zařežou."

Východisko vidí jen mlhavě. „Je to trapná situace, bude se řešit a zase se nijak nevyřeší. Druhá polovina soutěže je až neregulérní, to vše dělá vidina miliónů (z pohárů). Je to bohužel další nepodařený ročník. Už aby to skončilo."

Jak vnímáte momenty, jako byl závěr na Julisce?
Ligu to v očích veřejnosti diskredituje.
18,4 %
Chyba se může stát, i rozhodčí jsou lidé.
4 %
Mám toho dost, přestal jsem se o fotbal zajímat.
77,6 %
Celkem hlasovalo 39323 čtenářů.

Reklama

Související témata: