Hlavní obsah

Ruka na Dukle nebyla! Hrubé ovlivnění ve prospěch Sparty, vysvětlil Tulinger

Radek MalinaSport.czPrávo
Aktualizováno

Rozhodčí Kocourek hrubě ovlivnil zápas dohrávaného 19. kola Synot ligy mezi Duklou a Spartou, v němž Letenští slavili ve středu večer na Julisce vítězství 2:1. Rozhodla o tom ve čtvrtek komise rozhodčích. „Žádná ruka, za níž sudí Kocourek penaltu nařídil, nebyla," vysvětlil ve čtvrtek odpoledne předseda komise Miroslav Tulinger.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Útočník Sparty Praha David Lafata (v bílém dresu) v diskuzi s brankářem Dukly Filipem Radou.

Článek
Fotogalerie

Sparta v utkání, které bylo z únorového termínu odloženo kvůli sněhové vánici, prohrávala ještě čtyři minuty před koncem. Nakonec slavila zisk tří bodů, které jí zajistil z prapodivně nařízené penalty Dočkal, a tak dál živí naději na zisk mistrovského titulu.

„Komise rozhodčích zasedá příští týden. Pozvali jsme si všechny rozhodčí i delegáta. Sudí jsou staženi z nominací," uvedl Miroslav Tulinger, který klíčové okamžiky zápasu na Julisce okomentoval.

1. Gól Juliše v 84. minutě, který sudí neuznali kvůli ofsajdu (stav 1:0).

„Z levé strany zahrává Sparta volný kop, přičemž její obránce Brabec je v ofsajdové pozici. V okamžiku, kdy je míč v blízkosti branky, jde Brabec do souboje s obráncem Dukly. Ofsajd byl signalizován správně, protože hráč Sparty se za dané situace nesmí zapojit do hry a aktivně ji ovlivnit, k čemuž v dané situaci došlo. Rozhodnutí rozhodčích bylo správné."

2. Po Marečkově centru z pravé strany Jiráček fauluje Jurendiče.

„Jiráček byl zjevně v ofsajdové pozici. To bylo první pochybení asistenta číslo jedna. Zřejmě byl ve špatném pozičním postavení. Jiráček drží soupeře kolem krku pravou ruku, vlastně ho složí k zemi. Tedy další chybně vyhodnocený souboj, což je věc hlavního rozhodčího. Sudí rozhodně měli přerušit hru."

3. Míč po hlavičce Jiráčka míří před branku, kde jej zasáhne Štetina z Dukly, od něhož se míč odráží směrem k brankáři Radovi.

„Štetina hrál ramenem, možná mu míč šel na prsa. Nebyla to žádná ruka. Tudíž penalta nemohla být nařízena za ruku."

4. Brankář Rada chytá míč do rukavic, útočník Sparty Lafata jej dvakrát kopne přes ruce.

„Lafata kopne brankáře do rukou, což je přestupek. Je to faul na brankáře. Měla být přerušená hra. Určitě se však nejednalo o taxativní žlutou kartu. Lafata dohrál souboj, nebyla tam velká intenzita. Šlo o běžný souboj. Nejpozději tady měl být nařízen přímý volný kop ve prospěch Dukly."

5. Rada plácne levou rukou do hlavy Lafatu ležícího v brance. Sudí Kocourek brankáře Dukly vylučuje.

„Měl to být zákrok vyhodnocený žlutou kartou. Není tam brutalita, není tam úder, není tam žádná vysoká intenzita. Je to klukovina brankáře, že ho plácne do čela. Fakt, že se Lafata svalí, to je problém jeho chování, které si musí zodpovědět vůči sobě a jiným lidem."

Závěr komise rozhodčích k dění v 93. minutě

„Asistent Peřina měl vidět ofsajd Jiráčka, hlavní sudí Kocourek faul Jiráčka a také kopání Lafaty do brankáře Rady. V tom mu měl pomoci brankový rozhodčí Orel. Neměl zakrytý výhled. To je úloha právě asistentů na brankové čáře. Vyhodnocení úderu Rady je odpovědností hlavního rozhodčího a asistenta na brankové čáře. Je otázka, proč tak dlouho trvalo, než penaltu nařídil. Byla tam prodleva šest vteřin. Do dění se zapojili všichni tři rozhodčí na dané polovině, jednalo se o hrubé ovlivnění zápasu ve prospěch Sparty."

Brankář Filip Rada z Dukly může o víkendu chytat. Komise rozhodčích označila jeho vyloučení za chybu a disciplinárka mu nezastavila činnost.
Reakce Sparty:
„AC Sparta Praha se ostře ohrazuje proti nekonzistentnímu a manipulativnímu přístupu předsedy komise rozhodčích Tulingera k mediálním hodnocením výkonu rozhodčích v zápasech Synot ligy.
Zatímco v minulých týdnech se předseda Tulinger velmi umírněně a shovívavě vyjadřoval k zásadním a zcela očividným pochybením rozhodčích, které ovlivnily průběh a výsledky jiných utkání, v případě velmi sporných a nepřehledných situací ve včerejším zápase Dukla - Sparta přistoupil k agresivní aktivní medializaci a velmi ostré kritice rozhodčích.
Pan Tulinger tím prokázal, že nevykonává svou roli objektivně a nestranně. Vyzýváme ho, aby se tímto, ani jiným způsobem nepokoušel vykonávat tlak na rozhodčí rozhodující zápasy Synot ligy v jejím zbývajícím průběhu."
Který ze tří rozhodčích v inkriminovaném okamžiku nejvíce chyboval?
hlavní Kocourek
19,7 %
brankový Orel
2 %
pomezní Peřina
1 %
vinu nesou všichni stejně
77,3 %
Celkem hlasovalo 41368 čtenářů.

Reklama