Hlavní obsah

Brečet nebudeme, EL jsme hrát chtěli, říká Ščasný. Co soudí o návratu Rosického?

Praha

Sparta nezískala titul ani domácí pohár, za to se na Letné trenéři i vyhazovali. Fanoušci s ní ale prožili krásnou jízdu Evropskou ligou, která skončila až ve čtvrtfinále. Kouč Zdeněk Ščasný proto nebere sezónu jako vysloveně neúspěšnou, našel na ní spoustu pozitiv a o možnosti vyhazovu nepřemýšlel. Už se chystá na boje o Ligu mistrů a rád by na Letné přivítal Tomáše Rosického.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Trenér pražské Sparty Zdeněk Ščasný.

Článek

Jak se ohlížíte za sezónou, v níž Sparta dosáhla historického úspěchu postupem do čtvrtfinále Evropské ligy, ale nesáhla si na žádnou domácí trofej?

Začnu domácí scénou. Pro nás byl hlavním cílem titul. Rozhodně tím nechci nijak snižovat domácí pohár, ale ten byl až někde vzadu. Chtěli jsme znovu pro Spartu vyhrát ligu. Tento úkol a cíl jsme nesplnili, takže z toho jsme zklamaní. Českou ligu hrajeme, abychom se dostali do pohárové Evropy. Prioritou je samozřejmě Liga mistrů. To jsme také nesplnili...

Sezóna byla tím pádem neúspěšná, nebo ne?

Malou náplastí byl loni na podzim postup do základní skupiny Evropské ligy. Sehráli jsme v ní nádherné zápasy a bez porážky. Postup až do čtvrtfinále byl bonus navíc. Krásný bonus. Upřímně, nečekali jsme, že se dostaneme tak daleko. Oceňuji i to, jakým způsobem jsme hráli. Vypadli jsme s velmi silným soupeřem, i když za určitých okolností se s Villarrealem dalo hrát. Ale projevily se problémy. Mužstvo bylo přetížené, přišla zranění, která nás limitovala. I tak jsme si Evropskou ligu, a s námi fanoušci, krásně užili... Uvědomuji si ale, že základní cíle jsme nesplnili, takže nemáme co slavit. Na druhou stranu to, co jsme prožili v Evropské lize, bylo opravdu nezapomenutelné, proto u mne převažuje pozitivní pocit.

Byly hlavním důvodem neúspěchu v Synot lize zranění a náročný program?

Duben byl hodně špatný. Ale hodit to jen na únavu, zranění a fakt, že mnozí hráči nenastupovali na postech, na které jsou zvyklí, by bylo hodně zjednodušené, i když jsem takovou sérii zraněných nikdy v kariéře nezažil. Ty prvotní příčiny konečného neúspěchu v domácí lize se projevily už na podzim porážkami na Slavii a především v Plzni. Tam jsme odehráli náš nejhorší zápas a zažili velké zklamání. Hráli jsme proti deseti, měli jsme vyhrát.

Nakonec jste doplatili na náročný program...

To, že jsme se dostali v Evropě daleko a doplatili na tu jízdu únavou a zraněními, což se projevilo i v domácí nejvyšší soutěži, kde jsme si to pak nemohli rozdat o titul na Letné s Plzní, je věc další. Ale my jsme Evropskou ligu hrát chtěli, takže teď nebudeme brečet.

Řekl jste únava, náročný program, zranění... Špičkové evropské kluby a jejich nejlepší hráči mají ještě náročnější program a vydrží. Není problém v trénovanosti českých hráčů?

To si nemyslím. Především, podívejte se na šířku a kvalitu kádrů předních týmů. Kolikrát točí sestavu, třeba Manchester City, ale i další. Hráči pak mají ve volnějším programu možnost potrénovat. My takovou šíři a kvalitu kádru nemáme. Po utkání přišel udržovací nebo regenerační trénink a pak hned předzápasový. Do klasického režimu jsme se nedostali ani v reprezentační pauze. Hodně hráčů si plnilo reprezentační povinnosti.

Široký a silný kádr je pro vás zárukou úspěchu?

Úplnou zárukou určitě není. Ne všechny přední týmy podávají stabilně vysoké výkony a mají výsledky. Třeba Arsenal, který měl také hodně zraněných. Spousta špičkových klubů neutáhne ani se širokým kádrem sezónu tak, aby uspěla v evropských pohárech i domácích soutěžích. Na každého přijde větší či menší krize. My bychom ale měli v tomto ohledu především vycházet z našich podmínek a ne se dívat po nejlepších klubech.

Nebylo vzhledem k programu, který vás na jaře čekal, chybou, zúžení kádru například o Jánoše a Hybše, kteří by zdecimované obraně třeba pomohli?

Jistě, když jsme v Evropě postupovali, přišla zranění i karty, pak to takhle vyzní. Kdo ale mohl tušit, že půjdeme tak daleko a přijde tolik zranění? Kdyby se to nestalo a ti hráči tu zůstali, nebyli vytížení a stagnovali, slyšel bych, proč tu sedí, když by mohli hrát jinde. My jsme na začátku jara měli problém, koho poslat na tribunu. Bylo nás hodně. Vždycky to má dvě strany.

Dá se na těch jarních trablích najít něco pozitivního?

Vždycky se dá najít něco pozitivního. Především si musíme vzít poučení z chyb, které jsme udělali, abychom je neopakovali. Přemýšlíme, jak se ještě víc věnovat prevenci zranění. Například krevními testy, abychom věděli, co klukům chybí a mohli jsme je lépe ochránit i zvýšit jejich schopnost rychlejší regenerace. Zřejmě to chce i trochu rozšířit kádr, ale tak, aby to nebylo kontraproduktivní. Pozitivem byly i výkony mladých kluků, kteří si zahráli zápasy, třeba v MOL Cupu, k nimž by se jinak nedostali, podali velmi dobré výkony a získali cenné zkušenosti.

Nasazení juniorů a dorostenců v odvetě semifinále MOL Cupu s Jabloncem vám někteří lidé vytýkají jako znevážení soutěže. Co byste na to odpověděl?

Takhle to vůbec nevnímám. Slyšel jsem i názor, že jsem tohle měl udělat už ve čtvrtfinále s Libercem. Jenže tenkrát jsem chtěl, aby hráči, kteří se vrátili z přípravných zápasů reprezentace, chytli herní režim. Bohužel to pak na Slovácku nevyšlo. S Jabloncem to byla jiná situace. O titul jsme přišli, ale obhájit druhé místo byla naše povinnost. Hráčů, kteří byli zdravotně v pořádku, bylo velmi málo, skoro každý měl nějaký problém. Nechtěl jsem riskovat, před důležitým ligovým duelem s Libercem, aby se situace ještě zhoršila, abychom měli vůbec s kým hrát. Nešlo o to, že by hráči další středeční zápas nezvládli, ale o riziko zranění. My jsme prohráli v Jablonci první zápas 0:2 a odvetu ti mladí kluci zvládli perfektně, i když prohráli. Fanoušci jejich výkon také ocenili. Znevážení to určitě nebylo.

Ve Spartě byli v minulosti trenéři odvolání po mnohem kratších neúspěšných obdobích. Neobával jste se, že můžete v dubnu skončit?

Takhle nepřemýšlím. Už jsem v životě něco zažil. Kdybych se bál, tak bych tu nemohl být. Takové myšlenky se mi hlavou nehonily. Kdybychom nebyli úspěšní na evropské scéně a přišlo na nás takové období jen v domácí lize a poháru, tak bych o něčem takovém možná přemýšlel. Navíc vyhazov trenér neovlivní.

Nejen fanoušci oceňují, že hra Sparty má pod vaším vedením systém a tvář. Těší vás to?

Těší mě to moc. Třeba ovace po prohraném utkání s Villarrealem na Letné, to je něco nezapomenutelného. Sám jsem měl pocit dobře vykonané práce a byl jsem na kluky hrdý. Jenže krásné pocity trvají krátce, ty nepříjemné po porážkách v sobě nosíte mnohem dále. Člověk si ale musí umět vychutnat radost, aby se pak nezbláznil z neúspěchu.

Je těžké po zklamání, jakým byla ztráta šance na titul, dát mužstvo psychicky dohromady?

Nejhorší bylo, když kluci vycítili, že šance na titul mizí jen do oblasti teorie. Věděli, že Plzeň má komfortní náskok, a i když ji porazíme, je šance na titul i tak minimální. V té době bylo hodně těžké pracovat s jejich psychikou.

Sezóna skončila. Už přemýšlíte o té příští, například o odchodech opor a posilách?

Nějaké představy mám, jak o odchodech z kádru, tak i posilách. Spolupráce s vedením Sparty je opravdu výborná, denně tyhle věci řešíme. Dlouhodobě hledáme hráče na posty, z nichž by mohli stávající hráč odejít, nebo nás tam tlačí bota. Souvisí to i s tím, co jsem říkal o poučení z toho, co nás ve skončené sezóně potkalo.

Můžete být konkrétnější?

Většina záležitostí se dolaďuje, probíhají jednání a rozhodně nechci, aby se ti, s nimiž nepočítám, tohle dozvěděli z médií. Zájem o naše hráče v Evropě, kde se zviditelnili, je, ale velkého výprodeje se nebojím. To nechce ani majitel klubu Daniel Křetínský. Uvidíme, co se stane po mistrovství Evropy a jestli nabídky budou přijatelné i pro klub. Před novou sezónou chceme zkvalitnit kádr. První výraznou posilou je příchod Michala Kadlece. Vrátí se nám také hráči z hostování, například Schick, Čermák, Shala, Koubek, Pulkrab, Chvátal.

Tomáš Rosický v Arsenalu skončil, Daniel Křetínský o něj usiluje už několik let. Chtěl byste ho do mužstva?

Mluvil jsem o něm jednak s vedením klubu i jeho manažerem Pavlem Paskou. Tomáš má víc nabídek. Já bych ho bral. V poslední době sice měl hodně zranění, ale je to hráč, který když přijde na hřiště, ať měl jakkoliv dlouhou pauzu, patří k nejlepším. Moc by nám pomohl.

Na jaře David Lafata tolik nehrál, máte šikovné mladé útočníky, počítáte s ním pro novou sezónu jako s jednou z opor?

Určitě ano. On toho tolik neodehrál kvůli zdravotním problémům. Pořád to je pro mužstvo velmi důležitý hráč, a to jak do kabiny, tak i charakterově. Když přijde na hřiště, je vždycky schopný dát gól. V posledním ligovém kole bylo jeho pět branek Jihlavě kanonýrským galapředstavením. Takových střelců je málo.

Budete mít hráče na mistrovství Evropy, čeká vás kvalifikace Ligy mistrů. Hodláte nějak měnit model letní přípravy?

V základních rysech určitě ne, spíš půjde o reakci na momentální situaci. Nevíme, kdy se vrátí hráči z Francie. Byl by nesmysl je vzít hned do přípravy, aniž by měli dovolenou. Zapojovat se budou postupně. Uděláme všechno pro to, abychom se připravili co nejlépe na domácí nejvyšší soutěž a hlavně na kvalifikaci Ligy mistrů.

Byl by Tomáš Rosický pro Spartu posilou?
Ano, stále je to nadstandardní hráč
47,8 %
Ne, pro zranění by téměř nehrál
52,2 %
Celkem hlasovalo 16093 čtenářů.

Reklama

Související témata: