Hlavní obsah

Plzeň má úplně jiné ambice, než když jsem přicházel poprvé, ví Vrba. Přesto ji chce posunout výš

Plzeň

Změnil se, to nepopírá. „Někdy k lepšímu, někdy k horšímu,“ přiznával exreprezentační trenér. Změnila se ovšem i Plzeň, odkud před třemi a půl lety odcházel, aby se v nové sezóně zase vrátil. „Dnes má úplně jiné ambice, než když jsem přicházel poprvé,“ nepopíral Pavel Vrba, který dnes v Plzni parafoval smlouvu na tři roky, jež vstoupí v platnost od nové sezóny.

Staronový trenér plzeňských fotbalistů Pavel Vrba. Jaké výzvy má před sebou?Video: Sport.cz

 
Článek

Sám určitě znáte přísloví o tom, že člověk nikdy nevstoupí do stejné řeky. Vy jste ale na stará moudra nedal a vstupujete do ní..

Doufám, že v mém případě tahle pravda platit nebude.

To proto, že jste pečlivě zvažoval, zda se k plzeňským břehům zase vydat?

Stanovil jsem si konec dubna jako termín, kdy se rozhodnu.

Mezi Plzní a Spartou?

Nejdřív jsem komunikoval se zahraničními kluby. Ale komunikace nevedla k tomu, abychom podepsali smlouvu.

Takže až potom Sparta a Plzeň?

Jednal jsem s oběma kluby, také se Spartou jsem vedl vážné debaty. Zajímavé, seriózní, vážím si toho. Podpisem pod smlouvou s Plzní jsem ale všechna jednání uzavřel.

Co vás do Plzně táhlo? Vždyť už je přece jiná, než když jste do klubu přicházel před devíti lety poprvé.

Všechno je tady opravdu nové. Stadión, stejně jako postavení klubu. Prostředí ale znám. Hráče, lidi kolem fotbalu, celou Viktorii.

Jenže tase také změnila. Už to není Viktoria, kterou jste tehdy přišel zachraňovat v lize, ale klub, který che pořád víc a víc. Tituly, úspěchy, účast v pohárové Evropě, opětovné starty v Lize mistrů.

Už když jsem před devíti lety přicházel, mluvil pan Šádek o titulech.

Teď ale rok bez titulu považuje generalní manažer za neúspěch. On a majitel klubu Paclík popchopitelně také.

Však má plzeňský celek kvalitu, aby o titulech mluvili. Za dobu, co jsem tady nebyl, dva získal a nikdy neskončil hůř než druhý. I proto nejvyšší cíle.

Od vás se ovšem očekává, že je posunete do ještě vyšších sfér.

Vždy je musíte nějak posouvat.

Kde jsou tedy vaše vyšší sféry?

V Lize mistrů, do které je pro česká mužstva strašně těžké postoupit a která je pro ně tím nejvzácnějším, čeho mohou dosáhnout. Nám se to s Plzní v minulosti podařilo a doufám, že dostaneme šanci, aby se v Plzni zase hrála.

Úkol, který jste dostal?

Jedna z věcí, která rozhodovala o tom, že jsem si návrat do Plzně vybral.

To ale bude chtít notně přebudovat současný plzeňský kádr, abyste si zase mohl Ligu mistrů vychutnávat.

Nemyslím, že by potřeboval velké zásahy a že byl třeba důvod k tomu, abychom vyměnili šest hráčů za jiné. K částečnému přebudování za dobu mé nepřítomnosti už došlo, spousta hráčů se vyměnila, mužstvo je zkušené a odvádí dobrou práci, což současné umístění v lize potvrzuje.

Takže žádné zemětřesení? Žádné zásahy?

Víc hráčů by mělo odejít než přijít, protože na můj vkus je kádr zbytečně velký. Pro mě je optimem osmnáct hráčů, tři gólmani a dva tři kluci z juniorky. A mezi nimi bych rád viděl dvě nové posily.

Tudíž zůstanou i Limberský a Hubník, o jejichž odchodu se spekulovalo?

Pokud mají smlouvu, zůstat musejí. A oni ji mají, takže zůstanou.

Liga mistrů je ovšem lákavá nejen pro vás a pro Plzeň. V příštím roce tam už na sto procent bude chtít Slavia, stejně jako Sparta. Zvlášť, kdyby do ní měl mistr postupovat přímo.

Pochopitelně že domácí soutěž bude v příští sezóně hodně vážná, protože nepůjde jen o tři zmiňovaná mužstva, ale i o Mladou Boleslav, stejně jako třeba Teplice či Duklu, týmy, které šly už v té letošní sezóně výkonnostně nahoru. O to víc mě tato výzva láká.

Reklama

Související témata: