Hlavní obsah

Grygera ve finále Evropské ligy Ajaxu fandit nebude. Jde o obrovské přilepšení, říká

V minulosti jako hráč čtyři roky dres Ajaxu Amsterdam oblékal a vybojoval s ním i nizozemský titul, ale dnes večer mu Zdeněk Grygera při finále Evropské ligy proti fotbalistům Manchesteru United (od 20:45, vysílá ČT Sport, podrobná on-line reportáž na Sport.cz) palce držet nebude.

Foto: Jan Tauber

Zdeněk Grygera

Článek

Pokud totiž v rozhodujícím duelu ve Stockholmu uspěje anglický tým, katapultuje to Zlín, kde v současnosti bývalý reprezentační bek působí v manažerské funkci, přímo do základní skupiny příštího ročníku soutěže.

Zároveň by moravský klub zbohatl o téměř sedmdesát miliónů korun. „To by pro nás bylo obrovské přilepšení. Proto budu pochopitelně fandit Manchesteru. Ozval se mi esemeskou Mino Raiola, který je manažerem francouzského záložníka United Paula Pogby. Tak jsem odepsal, aby mu připomněl, že hraje i za nás," usmál se Grygera, který si přeje, aby po utkání zvedla pohár nad hlavy Mourinhova parta. „Škoda, že Zlatan Ibrahimovic, druhý z Raiolovy stáje, je zraněný," lituje.

Dnešní finále bude sledovat doma u televize. „Společenských akcí bylo poslední dobou docela dost. Chci si to užít bez velkých nervů, vždyť nemohu utkání nijak ovlivnit. Ale pokud Manchester povede, úplně klidný pak asi nebudu," připustil.

S nikým z Ajaxu se před finále nekontaktoval. „Od roku 2007, kdy jsem odtud odešel do Juventusu, se management výrazně obměnil. Moc známých tam už nemám," vysvětlil.

Evropskou ligu budou hrát zřejmě v Olomouci

Grygera netušil, jak moc výkon Rudých ďáblů ovlivní pondělní večerní teroristický výkon po koncertu v multifunkční hale v Manchesteru. „V té době už měli asi United krátce před odletem do dějiště finále. Těžko říct, jak moc to budou mít v hlavách. Každopádně je hrozné, že se v dnešní době může něco takového vůbec přihodit," přemítal.

Pokud by se dnes ve švédské metropoli radoval Ajax, vstoupili by Zlíňané do Evropské ligy ve čtvrtém předkole. „Byl by to velký rozdíl. Ale i tak by platilo, že jsme od návratu do nejvyšší české soutěže před dvěma roky udělali obří posun. Je to výsledek týmové práce," tvrdí Grygera.

Pro domácí zápasy Evropské ligy najdou Zlíňané azyl zřejmě v Olomouci. Vedení Fastavu si je vědomo, že bude muset zejména v případě přímého postupu do skupiny zkvalitnit a rozšířit kádr. „O některé naše hráče je sice značný zájem, ale pohárový triumf nás dostal do úplně nové role. Zatímco ještě nedávno jsme klepali agentům na dveře my, teď volají sami a spoustu fotbalistů nám naopak nabízejí," těší Grygeru, že nečekaný vítěz MOL Cupu bude mít z čeho vybírat.

Reklama

Související témata: