Hlavní obsah

Posedmé až do posledního dechu. Titul už slavili blbci, čarodějnice i miminko

Fotbalová liga sice nemá play off, bitva o titul až do 30. kola se za něj ovšem dá svým způsobem považovat. Letos se posedmé v historii samostatné české soutěže rozhodne o mistrovi až v posledním kole. Vedoucí Slavia má náskok dvou bodů a ve strahovském azylu v sobotu hostí Brno. Druhá Plzeň bude na její zaváhání čekat v souběžně hraném domácím utkání s Jihlavou. Připomeňme si některé scénky z minulých dramat, jež rozluštění mistrovské tajenky provázely.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Plzeňští fotbalisté (zleva) Stanislav Tecl, Jan Chramosta, Marián Čišovský, Milan Petržela a Ondřej Vaněk během oslav zisku mistrovského titulu.

Článek

Debaklem k oslavám (1996)

Slavia prohrála v Drnovicích 0:3. „Nechtěli jsme, aby se u nás pilo šampaňské," liboval si kouč domácích Jarábek. Jenže Pražané si cestou domů bublinky stejně nakoupili. Dozvěděli se, že Olomouc prohrála v Uherském Hradišti. „Nechci žádný pomník," smál se kouč Cipro, který vrátil titul do Edenu po 49 letech.

Derby s dudlíkem (2000)

Sparta rozdrtila v derby a přímé bitvě o titul Slavii 5:1. Masér Poustka vytáhl na oslavu dudlík pro Rosického, zázračné letenské miminko. Kouč červenobílých Cipro asi nikdy nezapomene, jak po utkání musel projít na tiskovku „uličkou hanby" mezi slavícími letenskými fanoušky.

Šampaňské pro Kuku (2002)

Bezkonkurenční drama! Po triumfu sahal Žižkov, ale Kukův gól pět minut před koncem ligy rozhodl jinak. Titul poslal do Liberce, který prohrál na Bohemians, Spartě zaručil předkolo Ligy mistrů a svojí Slavii pojistil Pohár UEFA. „To abych poslal do Liberce i číslo konta," smál se Kuka. „Slavii pošlu šampaňské a Žižkovu kapesníčky," juchal liberecký Koloušek.

Jen pro pořádek, asistentem trenéra ve Viktorii tehdy byl Jaroslav Šilhavý, současný kouč Slavie...

Pohár v kavárně (2003)

Vršovický výtržník Ritchie namíchl inzultací pomezního v derby sparťany. Ti měli po plichtě s Olomoucí dostatečný náskok, ale svaz jim pohár nedal. Ve hře totiž bylo odvolání Bohemians proti kontumaci. „Jsme tu za blbce!" rozčílil se záložník Zelenka. Teprve když se klokani vzdali odvolání, mohl šéf Sparty Košťál naplánovat netradiční korunovaci - pohár se předával v jeho kavárně Slavia.

Oslavy s čarodějnicemi (2006)

Liberci stačilo doma remizovat 1:1 s Mostem. Hráči si potvrzení titulu skvěle načasovali. S Mostem remizovali v sobotu 29. dubna, takže na juchání měli celý prodloužený víkend až do úterního tréninku. „Oslavíme titul společně s čarodějnicemi," těšil se brankář Hauzr. Tradiční pálení čarodějnic následovalo v neděli.

Řepka nastartoval Eden (2008)

Slavia šla do jara s náskokem, který však Sparta stáhla a šla do trháku. Když měla titul téměř v rukou, nechal se Řepka v 1. minutě duelu s Brnem vyloučit, Letenští bez něj v posledních třech kolech neuhráli ani bod a přenechali mistrovskou extázi rivalovi. Slavia se na poslední zápas vrátila do zrekonstruovaného Edenu a remíza s Jabloncem stačila, aby slavila titul.

Titul pro Čišovského (2015)

Plzeň završila mistrovský hattrick. Západočeši přezimovali s jednobodovým náskokem, v průběhu jara postupně vedení v čele ligy před Spartou navyšovali, a když ve vzájemné bitvě na Letné vyhráli o dva góly, mohli následně tři kola před koncem doma slavit. Titul věnovali bývalému spoluhráči Mariánu Čišovskému, který trpí amyotrofickou laterální sklerózou způsobující postupné ochabnutí svalů, na níž zatím není lék.

Reklama

Související témata: