Hlavní obsah

Na šéfa fotbalu Pelta rezignoval, místopředsedou ČOV a ČUS však zůstává a dál může ovlivňovat dění ve sportu

Karel FeltSport.czPrávo

Miroslav Pelta sice v pondělí rezignoval na funkci předsedy FAČR, ale dál zůstává místopředsedou dvou nejvýznamnějších domácích sportovních organizací - Českého olympijského výboru (ČOV) a České unie sportu (ČUS), což ale prý je na překážku v jednání s partnery. Ve středu byl propuštěn z vazby a může tak dál ovlivňovat český sport, včetně fotbalu.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Miroslav Pelta

Článek

Svůj odchod z vedení FAČR Pelta odůvodnil podle svého advokáta Bronislava Šeráka tím, že... „to udělal pro český fotbal, aby nebyl brzděn v dalších jednáních jeho osobou, když je obviněný." V největších organizacích českého sportu však nadále zůstává ve vysokých funkcích. Jeho vliv na český sport je, nebo může být, nadále velký. I z těchto funkcí by také mohl dál působit i na fotbal, neboť FAČR je členem ČOV i ČUS a v obou organizacích ho Pelta zastupuje.

Pokud však sám nerezignuje, nebo nepozastaví do vyřešení své kauzy výkon těchto funkcí, mohou ho odvolat jen pléna či valné hromady obou organizací, jimiž byl zvolen. Pro Právo a Sport.cz to potvrdili i oba předsedové, kteří skutečnost, že by přítomnost Pelty ve vedení mohla sportu škodit, nechtěli přímo komentovat, ale nevyvrátili ji.

„Po Peltově středečním propuštění z vazby jsem s ním ještě neměl možnost hovořit. ČOV ho už ale vyzval, aby do vyřešení svého případu pozastavil výkon funkce místopředsedy. Nevím však, jestli se k němu tato informace již dostala. Nemáme totiž žádnou právní možnost, jak ho případně odvolat, protože ho zvolilo řádné plénum. To následující bude až v dubnu příštího roku," řekl předseda ČOV Jiří Kejval. Stanovy ČOV ale umožňují v naléhavých případech svolat mimořádné plénum, které by o Peltově odvolání mohlo rozhodnout, případně i zvolit jeho nástupce.

Jansta s rozhodnutím nespěchá

Předseda ČUS Miroslav Jansta nyní o odvolání Pelty, nebo výzvě k jeho rezignaci neuvažuje. „Až se mi pan Pelta ozve, mohu s ním o tom hovořit. Zatím se neozval. I v případě ČUS ho může odvolat jen valná hromada. Ale dokud není odsouzený, nevidím důvod dělat v tomto směru jakékoliv kroky. Hejtman Libereckého kraje Martin Půta byl také obviněn a dál zůstává ve funkci," konstatoval Jansta.

Pelta je po svém středečním propuštění z vazby hospitalizován v civilní nemocnici, kam byl převezen z brněnské vazební. „Zatím jsme i vzhledem k jeho zdravotního stavu s klientem o jeho setrvání v dalších funkcích nemluvili," napsal Právu Peltův advokát Bronislav Šerák. Pelta je nadále obviněn v souvislosti s údajným manipulováním finančními dotacemi pro sport. Vinu však popírá.

Český fotbal bude dříve či později řešit otázku jeho nástupce v orgánech ČOV a ČUS. Otázkou je, zda tak učiní už v červnu na svém jednání výkonný výbor, nebo až valná hromada, která by se měla sejít a volit nového šéfa českého fotbalu. Uskutečnit se musí do konce kalendářního roku.

Reklama

Související témata: