Hlavní obsah

Zůstane Berkovec u Botiče? Suma za přestup je pro nás z oblasti sci-fi, naznačil kouč Klokanů

Jan ŠvandaSport.czPrávo

V průběhu loňského jara převzal trápící se Klokany po Miroslavu Koubkovi a záchranářskou misi v Ďolíčku splnil. V nadcházející ligové sezóně by se trenér Martin Hašek rád pohyboval s Bohemians v klidnějších patrech tabulky. „Chci hrát rychlejší fotbal,“ ujistil sedmačtyřicetiletý kouč na startu letní přípravy v Uhříněvsi.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Trenér Bohemians 1905 Martin Hašek.

Článek

Kteří hráči kádr Bohemians během přestávky opustili?

Odešel Berger, který skončil s fotbalem. Markovičovi vypršela smlouva, Nitrianskému jsme dali možnost, aby si hledal jiný klub. Odlétá do Chorvatska za potenciálním zájemcem. Skončil i Frizoni a hostování vypršelo Vrzalovi.

Hostování ze Slavie skončí na konci června brankáři Martinu Berkovcovi. Existuje možnost, že by i na podzim působil v Ďolíčku?

Je to ve hvězdách. Šance určitě je, ale není žádným tajemstvím, že jednáme i o jiných brankářích. Slavia si zatím řekla takovou cenu na přestup, která byla pro nás v oblasti science-fiction.

Podobná situace panuje i u vašeho syna Martina, kterému zase končí hostování ze Sparty. Bude pokračovat v Bohemians 1905?

Snažíme se ho přivést do Bohemky. Je otázkou jednání, jakou to bude formou. Ta se trochu zkomplikovala tím, že se Martin dostal na závěrečný šampionát jednadvacítek.

Buchta je po operaci ramena. Jak to vypadá s Krchem, kterého trápil meniskus?

Je rovněž po operaci, za týden by měl odložit berle a postupně jít do zátěže. S doktorem jsme domluveni, že budeme postupovat velmi pomalu. Nechceme nic uspěchat.

Speciální ortéza zdobí ruku obránce Martina Dostála. Co se mu stalo?

Měl zlomenou člunkovou kost v zápěstí a je také po operaci. Ten se ale zapojil do plného tréninku. Má nějakou dlahu.

Jaké jsou nové tváře v kádru?

Přišel krajní záložník Rudolf Reiter, který přichází na dvouleté hostování ze Sparty. Doteď byl na hostování ve Vlašimi, kde působili i další dva mladí hráči Filip Wiesner a Filip Hašek. Jsou tu zatím na tři týdny na testování. Po tom cyklu těsně před soustředěním rozhodneme, co s nimi bude dál. Na roční hostování z Mladé Boleslavi dorazil stoper Lukáš Hůlka. A z juniorky se posunul i Petr Rothe, který s námi začne přípravu. V nejbližší době k nám dorazí jeden hráč ze Slovinska na levou stranu obrany nebo zálohy. Bude tu týden na zkoušce a po turnaji v Benátkách se rozhodneme, co s ním bude dál. O spoustě dalších hráčů jednáme. Sportovní ředitel Míra Držmíšek pracuje každý den na tom, aby ten počet posil, které budeme moci fanouškům představit, narostl. Já jsem optimista, myslím, že většina z nich jsou na získání velmi reální.

Na kterých postech byste chtěl tým hlavně posílit?

Obecně se doplnění týká každé řady a to jak uprostřed, tak na kraji. Chci, abychom byli rychlejší mužstvo, hráli fotbal s rychlejším přechodem do útoku. Většina vytipovaných hráčů splňuje tato kritéria. Třeba i ti hráči z Vlašimi, které jsem zmiňoval. Jsou rychlostními typy, nadstandardně pohybově vybavení.

Jak bude vypadat letní příprava?

První týden je zabíhací a zakončíme ho zmiňovaným turnajem v Benátkách. Příští týden absolvujeme testy na FTVS, na základě kterých budou pro hráče sestaveny individuální plány ve spolupráci s kondičním trenérem a fyzioterapeutem. Domluvili jsme se na spolupráci se zkušeným kondičním trenérem Pavlem Radou, který pracoval devět let ve Spartě a končil v souvislosti s příchodem italského trenérského štábu. Od příštího týdne už budeme trénovat naplno. Pak vyhodnotíme některé testované hráče a odjedeme na soustředění do Německa, kde sehrajeme tři utkání s třetiligovými soupeři. Ještě před nimi nás čeká duel s druholigovým Norimberkem. To bude pro nás skvělý zápas. Po návratu už začneme ladit a přecházet na tréninkový režim, který je během sezóny. Generálku pak budeme hrát určitě na venkovním hřišti.

Jaro bylo pro vás psychicky náročné, protože jste až do samého závěru bojovali v lize o záchranu. Stihl jste si během třítýdenní pauzy od fotbalu pořádně odpočinout?

My jsme okamžitě po skončení soutěže začali pracovat na posilách. Odjížděl jsem na dovolenou unavený a nervózní. Ačkoliv se toho v průběhu dovolené mnoho nezměnilo, po ní se už nervózní necítím. Dovolená splnila účel, mám čistší hlavu.

Sledoval jste zápas reprezentační jednadvacítky s Německem na Euru? Co jste říkal na výkon Klokanů Milana Havla a syna Martina?

Byl jsem osobně na stadiónu v Tychy. Oběma klukům jsem fandil hodně. Podali solidní výkon, určitě nezklamali. Je vyznamení pro Bohemku, že má na Euru tři hráče, kteří loni patřili do jejího kádru.

Jaké dojmy jste si z Polska přivezl?

Vrátil jsem se v neděli pozdě v noci, moc jsem nespal, protože jsem uvízl na dálnici D1. Spal jsem fakt málo. Atmosféra byla skvělá, užil jsem si to. V Tychy je fantastický stadión, i když klub hraje druhou ligu. V Čechách by byl možná nejmodernější v první lize. Myslím, že pro kluky je turnaj velký zážitek.

Dával jste vašim svěřencům nějaké rady?

Ne, mají tam svůj realizační tým. Do toho se vůbec nemontuju. Samozřejmě popřál jsem klukům hodně štěstí. Když jsem odjížděl na dovolenou, teprve kluci odjížděli na soustředění na Kaprun. U Milana Havla bylo jasné, že zůstane v kádru. U Michala Hubínka to bylo pravděpodobné. U Martina Haška to bylo s velkým otazníkem, jestli se vůbec dostane do závěrečné nominace.

Vzhledem k předváděným výkonům, nebojíte se, že o některé reprezentanty v létě přijdete?

U Milana Havla jsme smířeni s tím, že nastal čas na jeho odchod do zahraničí. Spíš to vnímáme tak, aby se mu dařilo a získal co nejlepší klub a my jsme za něj dostali co nejlépe zaplaceno. U Hubínka je situace plus minus podobná. V Bohemce působí už nějakou dobu a odvedl tady dobré služby. Prošel kvalifikačním cyklem jednadvacítky a i u něj nastal ideální čas pro případný odchod do zahraničí. Syn Martin hrál ligu teprve rok, lítal po různých pozicích. U něj je zahraniční angažmá velice nepravděpodobné. Nebylo by to vhodné. Spíš to vidím tak, že by měl ještě minimálně rok na sobě pracovat. A pokud by to bylo v Bohemce, má tady dobré podmínky pro rozvoj.

Jak cíle budou mít v Bohemians v příští sezóně?

Jak už jsem říkal, chtěl bych, aby Bohemka hrála rychlejší fotbal. Tím pádem předpokládám, že budeme sbírat i víc bodů a střílet víc gólů. Rád bych viděl fanoušky spokojenější. Chtěl bych vidět fanoušky spokojenější. Podepsal jsem smlouvu na tři roky a přál bych si, abychom hráli výš než v uplynulé sezóně. Kdyby se nám podařilo od začátku hrát klidný střed, bral bych to jako významný krok vpřed.

Reklama