Hlavní obsah

Vyplácí se mi, že s hráči jednám férově, tvrdí kouč Slavie. Sází i na střižbu u kávovaru

Pöllauberg

Na zahrádce luxusního hotelu Retter v prosluněném Štýrsku je veselo. Trenér Jaroslav Šilhavý svádí se členy realizačního týmu fotbalové Slavie bitvu v oblíbené „střižbě" (kámen, nůžky, papír). Po chvíli si radostí zapumpuje. Nešťastníkem, který ostatním musí přinést kafe, je vedoucí týmu Stanislav Vlček.

Foto: Robert Neumann, Právo

Jaroslav Šilhavý, trenér fotbalistů Slavie, na soustředění českého mistra v Rakousku.

Článek
Fotogalerie

„Nejhorší jsou ty řeči. Jako přines ještě cukříček a tak," směje se Šilhavý, který na soustředění v Rakousku poskytl Právu rozhovor. S českým mistrem zanedlouho vstoupí do bojů o Ligu mistrů. S mocně posíleným kádrem, v němž se blyští tři klenoty – Rotaň, Danny a Altintop. Bude úspěšný?

Tématem číslo nejen fanoušků Slavie je, jestli nabitý kádr v čele s hvězdnou trojicí ukočírujete. Co jim odpovíte?

Že ukáže budoucnost. Slibuju, že udělám všechno, aby to fungovalo. Základem je komunikace, ta je strašně důležitá. Z mé strany je přirozená, snažím se být spravedlivý. Jestli je to Danny, nebo mladík z juniorky, bavím se s nimi úplně stejně. Myslím, že se to pak odrazí pozitivně v celém týmu. Lepší způsob, jak ukočírovat mužstvo, neznám.

Po příchodu hvězd se někteří hráči mohou cítit ohrožení. Může to mít negativní dopad?

Vnímám, kdo dvakrát za sebou nehrál nebo když jsou na jeho pozici další dva hráči. Snažím se s dotyčnými pracovat. Nikde není psáno, že když posily nebudou mít formu, budou hrát. Zatím se nám tento přístup osvědčil.

Počítáte do vašeho stmelovacího receptu také „střižbu" a podobné věci?

Stoprocentně. Kluci nás vidí, vnímají nás. Přijdou na trénink, my jsme v kanceláři, kde u kávovaru střiháme. Je tam hukot, legrace. Asi si možná ťukají na čelo a kolikrát i prohlašují, že jsme se zbláznili. Když prohraju, o to víc jim na tréninku naložím (směje se). Tyto věci jsou příjemné, účinné. Na soustředěních s námi stříhají i řidiči, prostě všichni. I to je střípek k úspěchu.

Mnozí však tvrdí: Šilhavý je moc slušný, semele ho to.

Když mě to semele, tak mě to semele. Zatím s tím problém nemám. Každý má jiný naturel. Ale přece trenér-nervóza, který u postranní čáry skáče a lítá, nebo kouč, který se s nikým nebaví a dává najevo, já jsem ten boss, taky nemusejí mít pořád výsledky. Zatím se mi vyplácí, že s hráči jednám férově.

Spíte tedy dobře?

Zatím ano. Poslední nepříjemná noc byla před závěrečným ligovým kolem proti Brnu.

Přílišná slušnost je leckdy vyčítána i Vítězslavu Lavičkovi. To je první, na co se ho ptají majitelé klubů, když s ním jednají.

Já mám to samé, dostávám úplně stejné dotazy. Když jsem přicházel do Liberce, první slova pana Karla byla tato: říká se o vás, že jste příliš hodný. Odpověděl jsem mu, že slušnost není blbost, jak se v Česku tvrdí.

Dostal jste podobnou otázku i při loňských námluvách se Slavií?

Ano. Pan Tvrdík se ptal, jestli vydržím tlak fanoušků. Jsem v českém fotbale od sedmi let, zažil jsem toho spoustu jako hráč i trenér. Nikdy samozřejmě nevím, co se přihodí. Ale zkušenost, kterou mám, hraje pro mě.

Někdy ale musíte hráče zpražit. Jaký je Šilhavého bič?

Vyčkám. Pokud někdo něco provede, zavolám si ho k vysvětlení. Když to udělá znova, dostane svůj díl před kabinou. Nesnažím se z nikoho dělat pitomce z pohledu šéfa. Ale naopak si to vzájemně vykomunikujeme.

V Liberci jste točil třináct čtrnáct hráčů. V éře kouče Brücknera, kterému jste dlouho dělal asistenta, se v reprezentaci dělo to samé. Teď máte v kabině 22 fotbalistů, z nichž si každý dělá ambice na základní sestavu.

Jasně, je to pro mě nezvyklá situace. Krátce se vrátím ke Karlu Brücknerovi. I v Olomouci měl svých deset hráčů do pole, ostatní ho, v nadsázce, nezajímali. Vystřídal maximálně dva, to měl nejradši. (směje se) Pro mě je nyní obrovská zkušenost pracovat s fotbalisty, kteří za sebou mají velké úspěchy. Jsem za to moc rád. Samozřejmě, některá rozhodnutí ohledně sestavy pak budu muset udělat.

Lze srovnat současnou situaci v Edenu s tou z éry mecenáše Korbela na počátku devadesátých let, kdy do Slavie kupoval miliónové zahraniční hvězdy v čele s útočníkem Biničem?

Tehdy jsem byl ve Slavii v pozici hráče a sledoval, jak mi přicházejí konkurenti. S mojí povahou jsem s tím problém neměl. Přirovnat to však lze.

Je tam spousta podobného – velké peníze i velká očekávání.

Souhlasím. Ale už to není takový boom jako za Korbela. Tehdy přijel, koupil autobus a my jsme v něm dorazili na Bohemku. Všichni koukali. Pan Korbel nám říkal: vy budete vládci Prahy. (směje se)

V uplynulé sezóně jste se vládci české ligy stali. Dokážete titul zhodnotit v kvalifikaci o Ligu mistrů?

Champions League je obrovská výzva, to je velký fotbal. Titul byl nádherný pro všechny slávisty. Ale Liga mistrů by byla fantazie. Byla by chyba pro to neudělat maximum.

Reklama

Související témata: