Hlavní obsah

Jugas chválí kamaráda, že mu dobře poradil. Po sezóně ho odměním, slibuje

Pöllauberg

Ve Zlíně byl lídrem, měl neohroženou pozici v sestavě. A před sebou účast v základní skupině Evropské ligy. Fotbalista Jakub Jugas to všechno vyměnil za obrovskou výzvu prosadit se v napěchovaném kádru mistrovské Slavie a zažít s ní velké zápasy. Tato cesta je však plná nejistot. V Edenu je jedním z mnoha a o triko musí tvrdě bojovat. Splní si svůj sen?

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Jakub Jugas v přípravě proti Celtiku Glasgow.

Článek

„Vždycky jsem si chtěl zahrát velký fotbal. Teď se mi naskytla šance a přestup do Slavie byl pro mě jasnou volbou. Jistota, nejistota," řekl Jugas Právu na soustředění v rakouském Pöllaubergu, kde se červenobílí chystají na novou sezónu.

V přípravě už prošel dvěma velkými testy, z nichž vyšel solidně. Stál proti útočníkům slavného Celtiku Glasgow i elitního ruského klubu FK Krasnodar. Spolupráce s Delim fungovala dobře, červenobílí za 180 minut inkasovali jeden gól. „Byly to pro mě první zápasy v životě s takovými soupeři. Je to rychlejší, důraznější, prostě úplně jiný fotbal. Měl jsem z utkání dobrý pocit," uvedl 25letý stoper.

Chyby se nesmí opakovat

V Edenu však bude pod mnohonásobně vyšším tlakem, než býval ve Zlíně. Zatímco tam si mohl dovolit zaváhání ve dvou zápasech po sobě, ve Slavii ho může odrovnat jediná chyba. „Ve Zlíně jsem pracoval, abych se posunul dál, ve Slavii, abych se dostal do sestavy. I tady se chyba může stát, ale nesmí se už opakovat," uvědomuje si Jugas, který odmítá, že by pro něj bylo varováním, že se v Edenu před časem neprosadil jeho bývalý spoluhráč ze Zlína, útočník Lukáš Železník.

„Záleží na daném okamžiku. Lukáš měl smůlu, že se zranil, dlouho byl mimo. Když se vracel, přišla do klubu velká konkurence. Rozhodl se jít jinou cestou. Budu se rvát, aby tomu tak u mě nebylo," prohlásil Jugas. Podle něj se na tlak spojený s obrovskými očekáváními připravit nelze. Tuto situaci ještě nezažil a sám je zvědavý, jak ji zvládne. „Ukáže se, jestli na to mám. Člověk se nesmí sesypat," podotkl. Největší česká posila červenobílých byla ve Zlíně zvyklá řídit tým na hřišti i v kabině. Ve Slavii si na něco takového pochopitelně netroufá. „Tady je vůdčích typů dostatečný počet, třeba Milan Škoda, Jirka Bílek. Do budoucna možná, ale teď se chci soustředit sám na sebe," pověděl Jugas.

„Každý hráč má v mužstvu nějakou roli, nějakou funkci. Je důležité, aby si uvědomil, jaká je ta jeho. Moje role je ve Slavii jiná, než byla ve Zlíně," dodal obránce, který zkraje června poprvé nakoukl do české reprezentace.

Vidina Ligy mistrů

S hráči, se kterými v květnu vyhrál domácí pohár, díky čemuž se Zlín kvalifikoval přímo do skupiny EL, je stále v kontaktu. Nejvíc s matadorem Davidem Hubáčkem, který po uplynulé sezóně ukončil kariéru. Muž, jenž v roce 2008 a 2009 získal v sešívaném dresu mistrovské tituly a zahrál si Ligu mistrů, Jugase k přestupu do Edenu nabádal.

„Chválím ho, že mi dobře poradil. Po sezóně se mu určitě odměním," smál se Jugas. Jenže zatímco Hubáček, který přešel do klubového managementu, se už nyní může těšit na Evropskou ligu, Slavia se do pohárů musí prokousat z předkol. „Věřím, že nakonec Zlín trumfnu. Přišel jsem do Slavie také kvůli Lize mistrů," uzavřel Jugas.

Reklama

Související témata: