Hlavní obsah

Liga naruby. Jílkův nováček mašíruje, Sparta za ním klopýtá

Praha

Fotbalová liga je naruby. Nováček soutěže válí a drží si druhou příčku. Co by za jeho výkony dala klopýtající Sparta, která přitom v létě masivně nakupovala... Vzájemný nedělní souboj 15. ligového kola na Hané okoření postava Václav Jílka. Trenér Sigmy je nedávným letenským asistentem. Zápas se hraje od 18:00, přímý přenos vysílá O2 TV Sport, on-line reportáž můžete sledovat na Sport.cz.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Trenér Václav Jílek (vlevo) je nadále asistentem Vítězslava Lavičky u reprezentace do 21 let.

Článek

Nováček uštědřuje jednomu z původních favoritů soutěže pořádný políček. Olomouc bodovala v posledních 11 kolech a po návratu do ligy prohrála pouze v Plzni (0:1). Naopak pátá Sparta vyhrála jen dva ze sedmi venkovních duelů a na Sigmu ztrácí čtyři body.

Letenským selhává projekt s italským koučem Stramaccionim. Architektem olomoucké jízdy je přitom Václav Jílek, který ještě nedávno působil na Letné jako asistent.

„S trenérem Jílkem jsem ve Spartě spolupracoval dva a půl roku. Jeho tréninky měly hlavu a patu. Úspěchy, kterých jsme pod trenérem Lavičkou dosáhli, byly z velké části i jeho zásluha. Trenér umí mužstvo připravit velmi dobře takticky, hráči mají spoustu věcí zažitých. Vědí, co mají hrát, nechybí jim zdravá agresivita. Mužstvo mají dobře poskládané," oceňuje na sparťanském webu Václav Kadlec olomouckého trenéra.

Moderní mladý trenér, který jde s dobou

„Když jsem přišel do Sparty, dělal asistenta panu Lavičkovi. Pamatuji si na tréninky plné zajímavých cvičení. Václav Jílek je moderní mladý trenér, který jde s dobou a v Olomouci poskládal mladé mužstvo," přizvukuje mu Lukáš Mareček.

„Olomouc má velmi dobrého trenéra. Vencu Jílka znám, má moc dobré tréninky, takže se na nás stoprocentně dobře připraví," uvědomuje si také letenský asistent a olomoucký odchovanec Radoslav Kováč. „Další věc je, že hrají moc hezký fotbal, protože jejich kluci jsou tři nebo čtyři roky pospolu. A také hrají s velkou pokorou, protože za poslední léta zažili dvakrát pád do druhé ligy, takže vědí, co obnáší. Určitě se jim už nechce jezdit do Frýdku-Místku, se vším respektem," dodává Kováč.

Pro kouče není třeba jezdit až do Itálie...

Jílek má každopádně ideální šanci, aby vedení Sparty jako jeden z české řady demonstroval, že pro trenéry není třeba jezdit až do Itálie...

„Sparta, byť se nenachází v ideální situaci, pořád disponuje obrovskou hráčskou kvalitu. Otázkou je, zda se jim to na hřišti sejde, nebo ne," upozorňuje trenér Hanáků.

„Chceme jim zápas maximálně znepříjemnit. Nechceme si jen tak zahrát a nemít co ztratit. Chceme do utkání jít s reálnou vidinou na vítězství a udělat pro ně maximum," ujišťuje Jílek.

Reklama

Související témata: