Hlavní obsah

Letnou projde historie. Česká liga v neděli předběhne i Messiho!

Praha
Aktualizováno

Božskému Leovi o víkendu neuznali jasný gól a ve Španělsku se bouchli do čela. Podpořme zavedení videa! Česká fotbalová liga Messiho a spol. předběhne. V nedělním duelu 16. ligového kola, který uzavře podzimní program, dojde k historické události. Během zápasu Sparta - Mladá Boleslav bude poprvé v domácí soutěži plnohodnotně ve hře videorozhodčí. Projekt dosud běžel jen na zkouškou v takzvaném off-line režimu.

LFA projekt Videorozhodčí naostro vyzkoušela třeba při juniorském derby Sparta - Slavia.

 
Článek
Fotogalerie

Revoluce začne v české lize dřív, než se čekalo. „Ze začátku vypadal projekt zavedení videorozhodčího téměř neřešitelně, podařilo se ho však zrealizovat," poukazuje Dušan Svoboda, šéf Ligové fotbalové asociace, že Češi se přihlásili k testovací fázi teprve koncem roku 2016.

Projekt se vyzkoušel v zápasech Juniorské ligy pod vedením zkušeného rozhodčího Romana Hrubeše.

„Šlo také o technickou stránku věci, aby fungovaly komunikátory, přenosový vůz a vše potřebné," vysvětluje Hrubeš.

Zatím jde stále ve všech zemích o zkoušku, UEFA přijme stanovisko až v příštím roce. Nicméně první zápas naostro s videorozhodčím je zde.

Dobrý sluha, ale zlý pán

„V některých soutěžích dochází i k porodním bolestem. Platí, že video je dobrý sluha, ale zlý pán. Hodně fotbalu pomůže, ale nelze od něj čekat zázraky, že najednou nebude docházet k chybám rozhodčích," avizuje Svoboda. „Jde především o to, aby se odstranily fatální přehmaty, jež mají dopad na výsledek utkání," dodává.

Nedělní duel na Letné bude snímat 11 kamer společnosti O2 TV Sport, která jediná disponuje přenosovým vozem splňujícím kritéria projektu.

„Ani nevím, co si přát... Aby k něčemu spornému došlo, abychom viděli video v akci a mohli odprezentovat naše partnery," usmívá se Svoboda.

Premiéra v režii Hrubešů

Pro nedělní duel se pečlivě vybíral hlavní sudí. „S přihlédnutím k formě jsme se na komisi rozhodčích rozhodli delegovat jako hlavního Karla Hrubeše. V přenosovém voze budu sedět já a mým asistentem bude Emil Ubias," říká Hrubeš.

Velká premiéra tak poběží v režii hned dvou Hrubešů. „Žádný příbuzenský vztah neexistuje, není to tak," usmívá se Roman Hrubeš.

Reklama

Související témata: