Hlavní obsah

Trpišovský je pedant na fyzičku. Ale neordinuje nesmyslné dávky, popisuje znalec Sýkora

Praha

Největší pokrok kariéry zaznamenal fotbalový záložník Jan Sýkora pod taktovkou trenéra Jindřicha Trpišovského. Na severu Čech společně začali působit v létě 2015 a čtyřiadvacetiletý borec za osmnáct měsíců raketově vyletěl, načež jej za 25 miliónů korun koupila v lednu 2017 Slavia. Na startu nynější přípravy se rodák z Plzně s osudovým trenérem znovu setkal.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Jan Sýkora ze Slavie Praha a brankář Dukly Praha Filip Rada během utkání.

Článek

„Je k nevíře, že od mého odchodu z Liberce utekl teprve rok a jsme společně zase v jednom klubu," směje se Jan Sýkora, jehož na prvním tréninku vítal v roli nového trenéra Slavie právě Trpišovský. V Edenu nahradil odvolaného Jaroslava Šilhavého. „Musím říct, že by mě nenapadlo, jak rychle se shledáme," krčil rameny Sýkora.

Prosincovou dovolenou prožil z velké části v Dominikánské republice, a tak rošádu, k níž se na trenérském postu ve Slavii schylovalo, příliš neřešil. „Zpravodajství na internetu jsem zcela vypustil. A když už ke změně došlo, byl jsem rád, že přijde zrovna trenér Trpišovský. Mám na společné působení v Liberci skvělé vzpomínky. Herně jsem pod jeho vedením vyrostl a zaznamenal největší progres," netajil Sýkora, který byl s trenérem v kontaktu i během odloučení trvajícího dvanáct měsíců. „Když se mi něco povedlo, nebo se dařilo Liberci, tak jsme si napsali zprávu a pogratulovali jsme si."

Sýkora si nedělá žádné iluze, že společné téměř idylické časy v Liberci, budou v boji o místo v základu Slavie výhodou. „Každý jsme na stejné startovní čáře. Jedinou mojí výhodou je, že znám trenérovy metody," přemítal mladý záložník.

„Trenér je skvělý v přístupu k hráčům a v práci s nimi. Z každého dokáže vymáčknout maximum. A je hodně velký pedant na fyzičku. Krajní hráči musí být schopní lítat po hřišti celý zápas. Příprava je pak pochopitelně dřina, ale je prostě třeba hledět dopředu a vidět dobu, kdy člověk všechno zúročí. Tréninkové dávky jsou u trenéra výživné, nikoliv však nesmyslné," popisoval Sýkora. „Navíc při pohledu na zahraniční fotbal si člověk rychle uvědomí, že všechno je právě o fyzické náročnosti," uzavíral Sýkora.

Reklama

Související témata: