Hlavní obsah

Chudák Lafata, nenechavá posila mu zabavila penaltu

Zhruba půl hodiny se představili v novém, lepším hávu. Postupně se však fotbalisté Sparty vrátili k velké podzimní bolesti. Po úvodním gólu nedokázali přidat další, jejich výkon v duelu s Libercem se zhoršoval a o tři body se báli zase až do konce. Teprve v nastavení potvrdili tři body za výhru 2:0 z nařízené penalty.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Fotbalisté Sparty Guélor Kanga (vlevo) a Václav Kadlec oslavují gól z nařízené penalty proti Liberci.

Článek
Fotogalerie

Stará fotbalová pravda říká, že hráč, který byl faulován, nemá sám penaltu kopat. David Lafata, jehož Taras Kačaraba v nastaveném čase ve vápně podrazil, však evidentně měl chuť pravidlo porušit.

Letenský kapitán zasáhl do zápasu až jako náhradník, navíc jaro může být jeho loučením s vrcholovou kariérou. K neuvěřitelné dvoustovce gólů v české lize mu scházejí už jen tři trefy – a jednu z nich si mohl díky pokutovému kopu odškrtnout hned v jarní premiéře.

Jenže Guélor Kanga byl rychlejší. Čerstvá posila z Gabonu se chopila míče, Lafata se tak k exekuci nedostal. Kanga zachoval klid a ve svém debutu v české lize skóroval. Stejně jako další novic Nicolae Stanciu, který se trefil na začátku utkání.

Dvě první volby, tak která platí...?

„Když je Lafi na hřišti, je naší první volbou na penaltu. Z hráčů základní sestavy byl ovšem jako první určen Kanga,“ usmívá se trenér Andrea Stramaccioni.

Nastala tedy kuriózní situace. V nastavení oba určení exekutoři mohli uplatňovat svou prioritu. A novic Kanga byl dravější...

„Všiml jsem si z lavičky, že spolu na hřišti diskutovali. A Kanga na sebe asi penaltu vzal, že byl určen jako první volba ze základní sestavy,“ míní italský kouč.

Podstatné však pro Spartu samozřejmě je, že jako jediná z uchazečů o druhou příčku v 17. kole vyhrála.

„Hezká neděle. Hlavně je pozitivní, že jsme zvládli vzájemný zápas s Libercem a dostali se před něj. Olomouc získala jen bod, Slavia prohrála. Ale jaro bude ještě dlouhé a musíme se připravit na příští zápas na Slovácku. Z první pětky se nám vstup vydařil nejlíp, ale i týmy za námi vyhrály,“ přemítá kouč.

Reklama