Hlavní obsah

Kluby postižené povodněmi nahlásily FAČR škodu přes 65 miliónů

Fotbalové kluby postižené nedávnými povodněmi nahlásily Fotbalové asociaci ČR škodu ve výši přes 65 miliónů korun. Situaci zmapovala komise pro stadióny a hrací plochy, která teď nasbíraná data předá výkonnému výboru. Celkem se přihlásilo 84 klubů. Jde výhradně o ty, které nemají zničený majetek pojištěný.

Foto: Petr Eret, ČTK

Údržbář Viktorie Plzeň obhlíží zaplavené tréninkové hřiště a zázemí v plzeňské Luční ulici.

Článek

"Voda je pryč, už bychom to rádi pomalu uzavřeli. Ještě dnes večer nebo zítra předáme data výkonnému výboru," řekl ČTK člen komise pro stadióny Michal Koťan.

"Ještě ale necháváme otevřená vrátka. Máme ještě čtyři kluby, které se přihlásily a my jsme je požádali o doplnění informací. Víme také ještě o dalších čtyřech klubech, které měly problémy, ale zatím se nehlásily. Možná, že mají majetek pojištěný," prohlásil Koťan.

Komise rozdělila jednotlivé kluby do tří kategorií podle výše postižení záplavami. Ve skupině A je patnáct celků, které nahlásily škodu nad milión korun. V součtu se jedná o téměř 50 miliónů.

Kategorie B obsahuje 43 klubů se škodami v rozmezí od 100 do 999 tisíc (celková částka 14,37 miliónu). Do poslední skupiny C pak komise zařadila 26 klubů, které vyčíslily méně než 100 tisíc.

Nejpostiženějším krajem je Ústecký, kde se sice přihlásilo jen čtrnáct klubů, celková částka se ale přehoupla přes 20 miliónů. Následuje Středočeský kraj se škodou 19,8 miliónu korun ve 34 klubech.

Nejpostiženějším celkem je pražská Chuchle, škody odhadla na 6,9 miliónu korun. Za ní je jihočeský Český Krumlov s 6,45 milióny korun. "Tam byl nějaký problém hned na začátku povodní. Chuchle to byla totálka, tam se to rozlilo," řekl Koťan.

O tom, jak přesně bude pomoc jednotlivým klubům vypadat a probíhat, nyní rozhodne výkonný výbor. "My jsme objeli, co šlo, poradili, co šlo, a teď se to asi bude muset řešit velmi individuálně," podotkl Koťan.

Asociace shání na odstranění škod finanční prostředky z různých zdrojů. Vedle vlastních jedná o pomoci s příslušnými orgány UEFA, ve spolupráci s Českou unií sportu a Českým olympijským výborem se uchází i o prostředky určené státem na odstranění povodňových škod. Dvěma milióny ze svého nadačního fondu přispěli reprezentační hráči.

Reklama