Hlavní obsah

Zatím to nevypadá špatně, říká kapitán Tomica o chomutovském týmu

Chomutov

V extralize odehrál od svého debutu v nejvyšší soutěži v sezoně 1999/2000 přes tisícovku zápasů. A třebaže momentálně působí zkušený hokejový útočník Marek Tomica v prvoligovém celku Chomutova, neopouští jej zanícení pro hokej ani nedlouho před 39. narozeninami, které oslaví 1. ledna příštího roku. „Už v létě jsem říkal, že pokud bude zájem, zůstanu v Chomutově,“ nastínil Tomica v rozhovoru pro Sport.cz svůj přístup k hokejové kariéře.

Foto: Petr Kozelek, www.piratichomutov.cz

Chomutovský kapitán Marek Tomica.

Článek

Považujete svou dlouhou extraligovou etapu už za uzavřenou kapitolu? Necítíte třeba touhu přidat alespoň ještě několik startů?

Zaječí úmysly nemám. Pokud mě ale někdo bude chtít, a chomutovský klub mě například někam vymění, tak se může stát cokoli. Ale zatím chci být v Chomutově a pokusit se s ním uhrát dobrý výsledek v první lize.

Tušíte něco o případných nabídkách odjinud?

Asi nebyly, o ničem takovém nevím. Řešil bych to až podle situace. Měl jsem to dané, že i po sestupu z extraligy jsem se rozhodl určitě ještě rok hrát ve stejném klubu jako dosud.

Jak se vám z pozice kapitána režíruje a diriguje chomutovské mužstvo?

Je tady nebo přišlo sem plno mladých kluků, kteří se rvou o to, aby se zviditelnili. Hrají výborně. Musíme se ale dát trošku více ještě do kupy, pokud jde o systémové věci hokeje. Zatím to však nevypadá špatně. Snad v tomto trendu budeme pokračovat.

V Chomutově jste zažil čtyři extraligové sezony v řadě. Během nich se vedle zkušených borců, mezi něž patříte, odrazila k cestě do zámoří skupinka nadějných a cílevědomých hráčů. Jak to berete?

Trenéři jim dávali šanci. Za dobu, co jsem v Chomutově, se protočili v kádru Honza Rutta, David Kämpf, David Kaše, tehdy šestnáctiletý Jakub Lauko, loni další mladíček Gut a i teď je v týmu nový talent Vrhel, což svědčí o chomutovské hokejové líhni.

Je pro vás proces zabudovávání mladých hráčů do týmu něčím výjimečný?

To samé jsem zažil po příchodu do pražské Slavie před těmi dvaceti lety. Ale z opačného pohledu. Byl jsem mezi mladými kluky, kteří měli možnost hrát i vedle borců, co se tehdy vraceli do extraligy například i z NHL.

Zůstaňme u prvoligové současnosti. V posledních dvou zápasech před reprezentační přestávkou jste pokaždé skóroval, konkrétně v duelech s Kadaní a v Ústí nad Labem. Jaký je chomutovský výhled do dalšího průběhu sezony?

Pauza přišla zrovna v době, kdy jsem se rozstřílel (úsměv). I v první lize platí, že hlavní bude až play off, to je v podstatě nová soutěž.

Reklama

Související témata: