Hlavní obsah

Brno zvažuje vstup do Komety, ale odpovědný náměstek je proti

BRNO

Několikaměsíční jednání o tom, zda Brno majetkově vstoupí do hokejové Komety, možná skončí nezdarem. Ještě než bod projednala městská rada, zveřejnil v pondělí své negativní stanovisko náměstek odpovědný za sport Daniel Rychnovský (KDU-ČSL). Novinářům řekl, že je proti tomu, aby město akcie klubu kupovalo.

Článek

Město by se pak podle Rychnovského stalo spolutvůrcem směřování klubu a podílelo by se tak třeba na nákupech hráčů. Proti je i další radní Jiří Zlatuška, negativní stanovisko mají rovněž zelení.

"Myslím si, že je lepší, když toto řeší kluby samostatně a město na to pouze přispívá," uvedl Rychnovský. Majetkový vstup do Komety by byl podle něj nesystémový i proto, že by pak bylo spravedlivé uvažovat o podobném kroku u dalších sportovních klubů.

Podle Zlatušky by zase vstup možná odporoval evropským předpisům o nedovolené veřejné podpoře. "Navíc ani jako radní, ani jako zastupitelé nemáme právo takto zacházet s veřejnými prostředky ve prospěch jedné soukromé společnosti," uvedl Zlatuška.

Zvažuje nákup 34 procent akcií

Radnice zvažuje nákup 34 procent akcií. Město už o majetkovém vstupu do hokejového klubu uvažovalo dřív a má k dispozici dva roky starou analýzu společnosti PricewaterhouseCoopers. Letos na jaře zadali radní její aktualizaci.

Nákup akcií podporuje primátor Roman Onderka (ČSSD), jenž řekl, že Brno se na vstup do Komety připravuje od minulého volebního období, kdy schválilo pro klub pětačtyřicetimiliónovou dotaci vyplacenou ve třech letech. "Myslím si, že pokud město Brno chce takto masivně podporovat hokejový klub, mělo by mít možnost kontroly v rámci tohoto klubu," uvedl.

Šéf klubu a majoritní vlastník Libor Zábranský už dřív uvedl, že majetkový vstup města do klubu by uvítal. "Bez podpory města nemůže žádný hokejový klub myslet na vstup do extraligy," uvedl. Případný postup Komety do extraligy záleží na jejích sportovních výkonech, musela by vyhrát první ligu a uspět v baráži s posledním extraligovým celkem. "Pak bychom potřebovali rozpočet 80 až 100 miliónů korun, abychom tam nehráli trapnou úlohu," řekl Zábranský. Nyní má Kometa roční rozpočet kolem 35 milionů korun.

Reklama

Související témata: