Hlavní obsah

Zastupitelé schválili peníze pro Kometu, klub ale musí počkat

BRNO

Hokejová Kometa by od Brna měla dostat osmimiliónový příspěvek. Rezervování peněz v rozpočtu v úterý schválili městští zastupitelé. Klub ale peníze nedostane hned; radnice musí počkat, jak o příspěvku rozhodne Úřad pro ochranu hospodářské soutěže. Ten zatím vydal předběžné opatření, že smlouva mezi klubem a městem se nemá podepisovat, řekl náměstek primátora Daniel Rychnovský.

Foto: Michal Eger/www.hc-kometa.cz

Radost hokejistů Komety Brno

Článek

Město chce penězi pomoci Kometě k postupu do extraligy. Antimonopolní úřad bude příspěvek zkoumat kvůli formě, jakou ho chce město klubu dát. Radnice by si u Komety měla za osm miliónů korun koupit reklamu. "Zřejmě někdo, komu se to nelíbí, se o tom dozvěděl a dal jako občan antimonopolnímu úřadu návrh na předběžné opatření. Úřad nám zakázal cokoli dělat, než to prozkoumá," řekl Rychnovský.

O příspěvku pro hokejový klub se na brněnské radnici mluví celé měsíce. Primátor Roman Onderka (ČSSD) původně prosazoval, aby město v klubu koupilo třetinový majetkový podíl. Proti ale byli koaliční partneři z KDU-ČSL, Strany zelených a hnutí Brno 2006. S řešením, že si Brno koupí u klubu reklamu, v úterý většina zastupitelů souhlasila.

Brno má i jiné sporty, které upadly

Proti přidělení peněz byli opoziční občanští demokraté. Například zastupitel Petr Paulczyňski (ODS) to označil za nesystémové. "Brno má i jiné sporty, které upadly," řekl s tím, že by se v rozpočtu měly najít peníze i pro fotbal, basketbal a volejbal.

Náměstek primátora Martin Ander, který byl pro, zase řekl, že město by souběžně s penězi do vrcholového sportu mělo přispívat i na sportování mládeže. Podpořilo by tak podle něj líheň talentů i lidi, kteří sportují pro radost a hokeji fandí.

Šéf a majoritní vlastník hokejového klubu Libor Zábranský usiluje o dotaci města dlouho. "Bez podpory města nemůže žádný hokejový klub myslet na vstup do extraligy," uvedl už dříve.

Případný postup Komety do nejvyšší domácí soutěže záleží na jejích sportovních výkonech: musela by vyhrát první ligu, kterou v současnosti vede, a následně uspět v baráži s posledním celkem extraligy. "Pak bychom potřebovali rozpočet 80 až 100 miliónů korun, abychom tam nehráli trapnou úlohu," řekl Zábranský. Nyní má Kometa roční rozpočet kolem 35 miliónů korun.

Reklama