Hlavní obsah

Zase změna! Jak vypadá plán nového formátu první ligy pro příští sezonu?

Minulý pátek se na mimořádné poradě kluby dohodly na novém modelu soutěže pro nadcházející sezonu, podle něhož by se Chance liga hrála bez play off a do extraligy by postoupil vítěz po nadstavbové části. Nyní ale prvoligové hokejové kluby své rozhodnutí revokovaly. Podle nového návrhu, který ještě musí schválit výkonný výbor Českého svazu ledního hokeje, by po tříkolové základní části následovalo klasické play off, jehož vítěz by zamířil do nejvyšší soutěže.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Majitel a útočník kladenských Rytířů Jaromír Jágr.

Článek

Nový návrh vychází z modelu play off schváleného výkonným výborem ČSLH počátkem června, obsahuje ale úpravy v dlouhodobé a závěrečné části.

Podle aktuálního návrhu, který podpořilo patnáct prvoligových klubů a zbylé tři se hlasování zdržely, naváže na dlouhodobou tříkolovou část soutěže (každé z osmnácti mužstev odehraje 51 kol) play off, do kterého přímo postoupí čtyři nejlépe umístěné týmy, zatímco celky na páté až dvanácté příčce budou o účast usilovat v předkole.

Na rozdíl od modelu schváleného v červnu výkonným výborem ČSLH kluby navrhují, aby byla soutěž v ročníku 2020/21 nesestupová. Hokejový svaz původně schválil, že ze soutěže přímo sestoupí tři nejhorší mužstva a další bude čekat baráž s vítězem druhé ligy.

Podmínkou postupu do play off bude, aby mužstvo sehrálo v základní části alespoň 50 procent utkání. V případě, že všechna utkání nesehraje, do konečné tabulky mu bude započítán průměrný bodový zisk. Kluby se ztotožnily s tím, že pokud některé z mužstev nebude moci z důvodu karanténních opatření nastoupit k duelu play off, zápas musí být kontumován.

Členové výkonného výboru ČSLH se k návrhu vyjádří hlasováním per rollam, které proběhne v tomto nebo příštím týdnu.

Ještě minulý týden přitom kluby navrhovaly, aby po tříkolové základní části formátem každý s každým následovala nadstavba se započítáním bodů ze základní části. Postupujícím do extraligy se pak měl stát nejlépe umístěný tým po devítikolové nadstavbě týmů na 1. až 10. místě.

Reklama

Související témata: