Hlavní obsah

Poraněné rameno, díl druhý. Jihlava se ohrazuje proti manipulativním výrokům

Praha

Hokejový Prostějov zuří, Jihlava se brání. Důvodem je zápas úvodního kola Chance ligy, který proběhl na zimním stadionu Dukly. V technických normách mimo jiné stojí, že po celou dobu zápasu má být na stadionu přítomen lékař. Tak tomu v sobotním duelu nebylo a bohužel hned v prvním střídání si vážně poranil rameno dvaadvacetiletý hostující útočník Michal Gago, jehož nyní čeká delší pauza. "Je to na doživotní zákaz činnosti! Pro rozhodčí i šéfa Jihlavy," zuří Hanáci a žádají kontumaci. Dnes se k celému případu vyjádřila i druhá strana.

Foto: Profimedia.cz

Útočník Michal Gago ještě v dresu Zlína.

Článek

„Na zápas byl řádně objednán lékař a sanitka. Bohužel došlo k situaci, kdy se lékař nedostavil na zápas. Klub má vždy na domácích zápasech navíc přítomného i svého závodního lékaře. Bohužel jsme, až během utkání zjistili, že ani on nebyl přítomen, a to z důvodu dodržení karantény spojené s covid-19. Vedení HC Dukla Jihlava se původně chtělo ke kauze vyjadřovat až po rozhodnutí odpovědných orgánů, ale vzhledem k manipulativním výrokům, vytvářející neodpovídající nátlak na vedení Českého hokeje, bereme zveřejnění naší reakce jako adekvátní krok. Sanitka se zdravotním personálem, a to zdůrazňujeme, byla přítomna od začátku zápasu," vydala dnes prohlášení k celé situaci Dukla. Zde je celé prohlášení na stránkách klubu.

Podle generálního manažera hanáckého klubu Jaroslava Luňáka vědělo o absenci doktora vedení Dukly včetně jejího jednatele Bedřicha Ščerbana stejně jako hlavní rozhodčí Doležal s Markem a čároví Polák se Zídkem. „I přes naše protesty, že v utkání nebudeme pokračovat, než bude přítomen doktor, nám bylo sděleno, že se bude pokračovat v utkání i bez doktora. S tímto jednáním se jako klub neztotožňujeme," uvedl k incidentu Luňák ve stanovisku na oficiálních stránkách prostějovského klubu.

„Za mě je to na doživotní zákaz činnosti, jak pro všechny rozhodčí, tak i pro pana Ščerbana. Vystavit takovému riziku hráče nejen našeho týmu, ale i hráče vlastního týmu hraničí s trestní odpovědností. Výsledkem tohoto selhání byla nedostatečná, a hlavně pozdní pomoc našemu hráči Gagovi, který se zranil v první třetině," nebral si servítky klubový šéf.

Jihlava vidí situaci odlišně. Mrzí ji zranění hráče a dodává, že lední hokej je kontaktní sport a ke zranění v něm občas dochází. Nesouhlasí s výroky, že zraněný hráč nebyl včasně ošetřen a jeho léčba bude na tomto základě výrazně delší.

Vedení HC Dukly Jihlava požádalo o vyjádření lékaře ze vzdáleného města, který není s klubem v propojení, tím se stal Václav Karnos, primář chirurgického oddělení fakultní nemocnice Plzeň.

„Vykloubeni ramenního kloubu je časté poranění hokejistů. Provést okamžitou repozici t.j. návrat kloubní hlavice do jamky vyžaduje určitě zkušenosti a i štěstí; přesto to však není postup legé artis, protože před repozicí by mělo být provedeno rtf vyšetření k vyloučeni zlomeniny. Takže reakce majitele hokejového klubu LHK Jestřábi Prostějov je zcela neadekvátní a nesprávná. Zpoždění repozice po rtg vyšetření nemá vliv na délku rehabilitace a další zapojeni hráče do tréninku. Po 4 týdnech fixace a poté rehabilitaci může za 14 dní po rehabilitaci nastoupit k zápasu a je jedno, jestli byla repozice provedena hned na místě či do hodiny po rtg vyšetření v nemocnici. Průběh je zcela totožný. S pozdravem prim.chir.oddělení FN Plzeň a klubový lékař HC Škoda Plzeň," stojí v citaci, kterou uveřejnila Dukla Jihlava.

Situací se bude zabývat také hokejový svaz, který nyní nechce předjímat, jak vše dopadne. "Nevím, jestli rozhodnutí padne už v tomto týdnu, je totiž možné, že si komise vyžádají doplňková stanoviska k případu," řekl v pondělí Sport.cz tiskový mluvčí Českého hokeje Zdeněk Zikmund.

Reklama

Související témata: