Hlavní obsah

Vodopád vulgarit! Český dvojnásobný mistr světa v hokeji to pořádně přepískl

Přepískl to. A pořádně! Bývalý vynikající český hokejový obránce Jiří Vykoukal, který s národním týmem dvakrát vyhrál titul mistrů světa a se Spartou hned čtyřikrát slavil triumf v tuzemské nejvyšší soutěži, přestřelil. Dnes 49letý sportovní manažer hokejistů Prostějova dostal za vulgární urážky rozhodčích v zápase Chance ligy proti Jihlavě (hráno 6. ledna) trest na pět soutěžních zápasů a k tomu pokutu ve výši dvou tisíc korun.

Foto: https://www.lhkjestrabi.cz

Trenér hokejistů Prostějova Jiří Vykoukal.

Článek

Do konce zápasu zbývalo 25 vteřin, když jihlavský útočník Pekr uzavřel na konečných 5:3 pro svůj tým. Vykoukal měl pocit, že brance předcházel nedovolený zákrok na forvarda Jestřábů Hrníčka. Stejně tak se mu nelíbilo ani některé předešlé posuzování situací; v neprospěch Prostějova; hlavními sudími Ondráčkem a Vrbou.

Ty začal Vykoukal po Pekrově gólu slovně napadat a vulgárně urážet. Hráčské lavici Prostějova byl nejdříve uložen menší trest za nesportovní chování. Vykoukal ovšem ve svých výlevech pokračoval, což rozhodčí zanesli do poznámek zápisu o utkání. „Vym*danci zas*aní, Ko*oti," stojí v zápise, proč byl Vykoukal vykázán s trestem do konce utkání ze střídačky.

„Svým jednáním se dopustil porušení povinnosti chovat se při výkonu funkce ukázněně, nepodrývat autoritu ani jinak nenarušovat roli rozhodčích. A nedodržel pravidla stanovená v etickém kodexu sportovního trenéra vydaném Unií profesionálních trenérů Českého olympijského výboru a disciplinární komise Českého svazu ledního hokeje," uvedla svazová disciplinárka vedená svým předsedou Josefem Řezníčkem.

„(Vykoukal) upozornil na svou současnou komplikovanou finanční situaci způsobenou zpožděním výplat ze strany klubu a apeloval na přiměřenost případného trestu," připojila svazová disciplinární komice.

Prostřednictvím písemného sdělení pak Vykoukal disciplinárku vyzval, aby při případném rozhodování o jeho trestu vzala v úvahu i své rozhodnutí ze září loňského roku. Tehdy shodou okolností rovněž při zápase Jihlavy s Prostějovem nezajistila Dukla lékařský dozor a zraněnému útočníkovi Jestřábů Gagovi musel při absenci zdravotní služby poskytnout první pomoc přítomný záchranář. Jihlava, která se podle názoru Vykoukala svým jednáním dopustila ohrožení lidských životů, tehdy dostala pokutu 50 tisíc korun a podmínečně jí byl uzavřen zimní stadion.

Vykoukal nakonec obdržel dvoutisícovou pokutu a zákaz činnosti na pět duelů. Při vynesení verdiktu disciplinární komise přihlédla k tomu, že nebyly shledány přitěžující okolnosti spočívající v obdobném jednání, kterých by se Vykoukal dopustil v uplynulých dvou letech.

Mistrovi světa z let 1996 a 1999 není v době trestu zatavení činnosti dovoleno být přítomen na hráčské lavici ani vykonávat jakoukoliv jinou činnost v utkáních soutěží ČSLH.

Reklama