Hlavní obsah

Vypjatá kvalifikace! Fanoušci vyšli do ulic, jsou tu i spekulace. Rozhodne až dodatečný zápas?

Vsetín

Kýžený krok o soutěž výš mají na dosah. Vsetínský hokej, který byl kdysi fenoménem pro celý kraj, ale pak takřka zmizel z mapy, se vehementně drápe zpět do vyšších sfér. K postupu do první ligy jsou Valaši opravdu blízko, ale vyhráno ještě nemají.

Foto: hc-vsetin.cz

Hokejisté Vsetína, ilustrační snímek.

Článek

Z kvalifikace o druhou nejvyšší domácí soutěž zbývá odehrát dva zápasy: Havlíčkův Brod - Jablonec a Jablonec - Vsetín. Jablonečtí nemají ani bod. Další dva týmy po šesti. Vsetín lepší skóre. O ničem ale není rozhodnuto. Dokonce i Jablonec ještě může postoupit. A rozhodovat může třeba i dodatečný duel.

Paradoxní situace nahrává - jak se píše i na vsetínském klubovém webu - spekulacím. Jisté je, že jablonecká šance už je jen teoretická. Klub ze severu Čech by musel oba zápasy vyhrát v normální hrací době, a to velkým rozdílem. Pikantní je, že jde o tým vedený Tomášem Demelem, jednou z postav historie vsetínského hokeje. V kvalifikaci se na Lapač vrátil v čele jabloneckých Vlků, utrpěl s nimi jasnou porážku a další střet na severu Čech rozhodne o všem.

Kvalifikace o první hokejovou ligu - tabulka po 4. kole:
1.Vsetín3111010:56
2.Havlíčkův Brod311108:76
3.Jablonec nad Nisou200022:80
Zbývající program
5. kolo, úterý:
Havlíčkův Brod – Jablonec (18:00)
6. kolo, čtvrtek:
Jablonec - Vsetín (18:00)
Co rozhodne:
1. celkový počet bodů
2. počet bodů ze vzájemných zápasů
3. skóre ze vzájemných zápasů
(v případě stejného rozdílu vyšší počet nastřílených branek ve vzájemných zápasech)
4. celkové skóre (ze všech zápasů, v případě stejného rozdílu vyšší počet nastřílených branek)
Co kdo potřebuje
Havlíčkův Brod postoupí, když získá v posledním zápasu proti Jablonci více bodů než Vsetín, nebo získá v posledním zápasu proti Jablonci stejně jako Vsetín všechny tři body a porazí Vlky tak, že bude mít lepší celkové skóre než Vsetín.
Vsetín postoupí, když získá v posledním zápasu proti Jablonci více bodů než Havlíčkův Brod, nebo získá v posledním zápasu stejně jako Havlíčkův Brod jeden nebo dva body. V tom případě by pro něj hovořilo lepší celkové skóre.  Nebo získá v posledním zápasu stejně jako Havlíčkův Brod všechny tři body tak, že bude mít lepší celkové skóre než Havlíčkův Brod.
Teoreticky může dojít na rovnost bodů i skóre, mj. v případě, že Vsetín vyhraje 3:2 a Brod 5:0. Pak by podle všeho přišel ke slovu dodatečný zápas.
Jablonec postoupí, když porazí za tři body (v normální hrací době) výrazným brankovým rozdílem Havlíčkův Brod i Vsetín tak, aby měl lepší celkové skóre než oba jeho soupeři.

Pokud půjde vše podle předpokladů, budou před ním Jablonečtí už bez šance. A Vsetínští budou dotahovat očekávaný havlíčkobrodský tříbodový náskok. A nakonec bude platit, že oba hlavní adepti budou mít stejný počet bodů, stejnou bilanci ze vzájemných zápasů a rozhodne skóre. To mají Valaši o dost lepší. V tuto chvíli.

Vsetínští mohli už výrazněji nakročit k postupu, pokud by si v neděli doma poradili s Brodem. Třikrát nad ním vedli, třikrát těsný náskok ztratili, k radosti 5400 fanoušků na vyprodaném legendárním Lapači rozhodli ve svůj prospěch alespoň v prodloužení.

Postaral se o to nový hrdina vsetínského hokeje René Kajaba. „Životním gólem nás udržel ve hře v boji o postup do WSM ligy," oddechl si po boji pro klubový web Luboš Jenáček, vedle Jiřího Dopity jeden z koučů Vsetína, který má vytyčený jasný cíl. V dohledné době chce až do extraligy!

Zatím je ve hře jen druhá nejvyšší soutěž. Město ale už teď zasáhla hokejová euforie. Je to nervy drásající drama se všemi doprovodnými jevy. Stadión byl proti Brodu vyprodán, fanoušci před zápasem uskutečnili pochod městem a s týmem jezdí i na hřiště soupeřů. V Brodě přitom došlo na pyrotechniku i bitku...

Ale také brodská Kotlina je v českém hokejovém názvosloví pojmem. I ta se může posunout na prvoligovou mapu...

Reklama