Hlavní obsah

Startuje první hokejová liga, favority jsou Ústí a Boleslav

PRAHA

Pět dní po extralize startuje v Česku i druhá nejvyšší hokejová soutěž. A také první liga bude plná novinek. Stejně jako z extraligy z ní žádný celek nesestoupí, naopak dva až tři týmy soutěž po skončení sezóny rozšíří. Vítěz play-off naopak nemá jistotu, že se na sportovním poli bude moci ucházet o postup do extraligy. V případě zájmu si ale účast mezi elitou může koupit za 25 milionů korun.

Foto: PRÁVO/Petr Hloušek

Ilustrační foto

Článek

Zástupci extraligových klubů původně mysleli, že zavedení tohoto kroku bude pro prvoligové účastníky velkou komplikací v jejich možné cestě do nejvyšší soutěže. Momentálně to však vypadá spíše tak, že v budoucnosti bude možnost koupit si účast v extralize strašit současných čtrnáct vyvolených.

Hlavní favorité první ligy Mladá Boleslav a Ústí nad Labem by totiž v případě úspěchu finance garantující postup zřejmě složili. "Řešili bychom to ale až v případě, že bychom první ligu vyhráli," řekl generální manažer Ústeckých Lvů Adam Šaffer. Zopakovat výsledek z minulé sezony, kdy Severočeši poté neuspěli v baráži proti Vsetínu, je hlavním cílem klubu.

"Chceme být na předních příčkách v základní části. Je to hodně obecná věc, ale myslím, že se toho budeme držet. Nechceme křičet do světa přehnané výroky. Chceme pracovat krok za krokem a budeme se chtít poprat v play-off. Určitým přáním i cílem je obhájit mistra první ligy," uvedl ústecký generální manažer na oficiálních internetových stránkách.

Ani pro Boleslav není částka nereálná

Tým trenéra Pavla Hynka prošel před sezonou velkou proměnou. Řada hráčů, která do Ústí přišla na hostování na konci uplynulého ročníku, se vrátila do svých klubů, další přešli do extraligy či do konkurenční Mladé Boleslavi. "Mužstvo je kvalitní na to, aby dokázalo, že vyhrát první ligu není nereálný cíl," řekl Šaffer.

Stejný úkol si stanovila i Mladá Boleslav, která v minulé sezóně prohrála s Ústím ve finále. "Ambice jsou nasnadě, je jasné, že chceme vyhrát první ligu a postoupit do extraligy. Není cesty zpátky. Tlačí nás do toho město, hlavní sponzor a tlačíme se do toho i sami," uvedl prezident mladoboleslavského klubu Jan Plachý.

Šéf klubu původně novými podmínkami postupu do extraligy moc nadšený nebyl, ale nyní to vidí pozitivně. "Ze začátku jsme tvrdili, že 25 milionů je vysoká částka, ale s odstupem času to vidíme jinak. Odpadne nevyzpytatelná baráž, ve které jste neměli žádnou jistotu, může se tam stát cokoliv. Vítáme to a jsme připraveni tu částku složit," podotkl Plachý na oficiálních internetových stránkách klubu.

I kádr Mladé Boleslavi prošel před sezonou velkými změnami. Sílu týmu kouče Jana Neliby možná naznačí hned první kolo, kdy se v městě automobilů představí právě Ústí nad Labem. "Zápas bude přímou konfrontací dvou největších favoritů soutěže. A co bych si přál? To je jednoznačné. My všichni bychom chtěli vyhrát. Uvidíme, jak jsme na tom," řekl útočník Středočechů Michal Jeslínek.

První liga má letos na programu tradičně 52 kol základní části, která skončí 14. března. Stejně jako v extralize budou upravena pravidla a například brankáři budou nastupovat s menší výstrojí. Na rozdíl od nejvyšší soutěže však stanovené rozměry nebudou rozhodčí kontrolovat po skončení duelů, ale podle platných pravidel jen na žádost kapitána soupeře. Zrušeny byly také nerozhodné výsledky a v případě, že po prodloužení bude stav nerozhodný, přijdou ke slovu samostatné nájezdy.

Reklama