Hlavní obsah

V polovině ankety Zlatá hokejka vede Červenka před Jágrem

PRAHA

Útočník Roman Červenka vede po prvním kole hlasování anketu Zlatá hokejka. Na průběžné druhé příčce je jeho spoluhráč z ruského Omsku Jaromír Jágr. Třetí místo patří dalšímu útočníkovi Tomáši Plekancovi z Montrealu. Obhájce prvenství Tomáš Vokoun, který hájí v NHL branku Floridy, je zatím pátý.

Foto: www.hawk.ru

Roman Červenka působící v Omsku vede zatím pořadí ve Zlaté hokejce.

Článek

Pětadvacetiletý Červenka, jenž v této sezoně načal své první zahraniční angažmá, získal v polovině 43. ročníku tradiční ankety od 61 tipujících celkem 526 hlasů. Nechyběl ani na jediném anketním lístku a ve 33 případech ho hlasující zařadili na první příčku.

Červenka si tyto hlasy vysloužil výbornými výkony, které ho vynesly po základní části KHL na třetí příčku v kanadském bodování a navíc se stal jejím nejlepším střelcem. V 51 utkáních si připsal 61 bodů za 31 branek a 30 asistencí.

Devítinásobný vítěz ankety Jágr, který naposledy triumfoval v roce 2008 a v posledních dvou letech skončil shodně druhý, ztrácí na Červenku 79 bodů. Také Jágrovi se v základní části KHL dařilo - během 49 zápasů, do nichž nastoupil, zaznamenal 51 bodů díky 19 přesným trefám a 32 nahrávkám a v kanadském bodování skončil celkově osmý. České duo se tak výrazně zasloužilo o to, že Omsk byl nejlepším týmem po základní části.

Velmi vyrovnaný je zatím boj o třetí příčku, kterou momentálně zaujímá Plekanec s 298 body, ale má jen šestnáctibodový náskok před nejlepším zástupcem extraligy Martinem Strakou z Plzně. O další čtyři body zpět je loňský vítěz Vokoun.

Za ním se v elitní desítce seřadili vítěz bodování a nejlepší střelec extraligy této sezony Tomáš Vlasák z Plzně, další útočník Martin Havlát z Minnesoty, legendární gólman Dominik Hašek ze Spartaku Moskva, další brankář Ondřej Pavelec z Atlanty a kanonýr Colorada Milan Hejduk.

Druhé kolo hlasování se uskuteční po skončení světového šampionátu na Slovensku, přičemž tipující budou opět sestavovat nejlepší desítku hráčů. Těm se za první místo započte 10 bodů, za desátou příčku je bod. Slavnostní vyhlášení ankety budou hostit tradičně Karlovy Vary v sobotu 18. června.

Pořadí 43. ročníku ankety Zlatá hokejka po první polovině:
1. Roman Červenka 526 bodů, 2. Jaromír Jágr (oba Avangard Omsk/KHL) 447, 3. Tomáš Plekanec (Montreal Canadiens/NHL) 298, 4. Martin Straka (HC Plzeň 1929) 282, 5. Tomáš Vokoun (Florida Panthers/NHL) 278 bodů, 6. Tomáš Vlasák (HC Plzeň 1929) 189, 7. Martin Havlát (Minnesota Wild/NHL) 182, 8. Dominik Hašek (Spartak Moskva/KHL) 181, 9. Ondřej Pavelec (Atlanta Thrashers/NHL) 176, 10. Milan Hejduk (Colorado Avalanche/NHL) 129.

Reklama