Hlavní obsah

Kde je, k čertu, česká hrdost? Pešán ostře zkritizoval Hadamczikova vnuka za jeho rozhodnutí

Už v sobotu se začne česká hokejová reprezentace do dvaceti let ve Vyškově připravovat na juniorský šampionát, který od 25. prosince proběhne v bublině v kanadském Edmontonu. O místo na soupisce, na kterou se vejdou tři brankáři a 22 hráčů do pole, se porve 42 hokejistů. Není však mezi nimi devatenáctiletý útočník Marcel Barinka, který místo národního týmu upřednostnil boj o místo ve svém novém klubu. A svým rozhodnutím pořádně nahněval šéftrenéra Českého hokeje Filipa Pešána.

Foto: Pavel Mazáč / CNC / Profimedia, Profimedia.cz

Marcel Barinka na tréninku české hokejové reprezentace do dvaceti let.

Článek

Vnuk bývalého trenéra české hokejové reprezentace Aloise Hadamczika strávil poslední dvě sezony v kanadské juniorské soutěži QMJHL, minulý týden se ale domluvil na angažmá s německým Kolínem nad Rýnem, který vede někdejší kouč Sparty Uwe Krupp.

Německá nejvyšší soutěž kvůli koronavirové pandemii odstartuje až 17. prosince a odchovanec Opavy, jehož biologickým otcem je bývalý fotbalista Martin Čížek a nevlastním tátou hokejista Komety Brno Michal Barinka, se rozhodl podřídit vše tomu, aby si v Kolíně vybojoval pevné místo v sestavě.

Obětoval tomu i šampionát dvacítek, na který by se velmi pravděpodobně dostal. V aktuální sezoně odehrál za juniorskou reprezentaci všechny tři její přípravné zápasy se Slovenskem, ve kterých dvakrát skóroval.

„Marcel mi v pátek sám volal a sdělil mi, že si vybojoval smlouvu v Kolíně nad Rýnem. Všichni mu to přejeme, jenže německé nejvyšší soutěž začíná 17. prosince a on si chce vybojovat trvalé místo v kádru. Proto nám oznámil, že v tento moment upřednostňuje klub před reprezentací," potvrdil hlavní trenér juniorského národního týmu Karel Mlejnek.

Marcel Barinka v minulých sezonách mládežnické výběry neodmítal. V posledních třech ročnících za ně podle statistik hokejového svazu odehrál 55 zápasů, což je slušné číslo.

Teď však účastník loňského MS hráčů do osmnácti let pozvánku s díky odmítl. Pro leckoho z pochopitelných důvodů, do této skupiny však nepatří šéftrenér Českého hokeje a zároveň kouč seniorského národního týmu Filip Pešán.

„Marcel Barinka upřednostnil boj o sestavu v německém Kolíně před reprezentací ČR na mistrovství světa U20 v Kanadě? Tak tohle mi hlava nebere! Kde je, k čertu, česká hrdost? Vždycky budu bojovat za hráče, kteří upřednostní reprezentaci před svým komfortem a osobními zájmy," čílil se Pešán v příspěvku na svém Twitteru.

Foto: Sport.cz

Filip Pešán

Naopak vyzdvihl hráče, kteří v současné koronavirové době dvacítce pomůžou. Přestože už od sobotního startu přípravného kempu ve Vyškově budou, stejně jako po příletu do dějiště šampionátu v Edmontonu, žít v bublině.

„Letos to bude pro kluky zvláště těžká mise. Měsíc daleko od rodiny v bublině. O to víc si jich važme a držme jim palce," dodal Pešán.

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 
 

Příspěvek sdílený Sportcz (@sport.cz_ig)

Reklama

Související témata: