Hlavní obsah

Fasel ven! Šéf IIHF se kaje za objímačku s Lukašenkem. O Bělorusku má prý pochybnosti

Svou cestou do Běloruska vzbudil vlnu nevole. Ještě větší pak objímací scénou při setkání s prezidentem Alexandrem Lukašenkem. Šéfa Mezinárodní hokejové federace podrobili tvrdé kritice i jeho krajané ze Švýcarska. René Fasel připouští přešlapy a říká, že nyní má velké pochybnosti o tom, že se v Minsku podaří šampionát zorganizovat.

Foto: Nikolai Petrov/belta, Reuters

Běloruský prezident Alexandr Lukašenko vítá v Minsku šéfa IIHF Reného Fasela.

Článek

Koronavirová pandemie zrušila loňské mistrovství světa, které se mělo hrát v Curychu a v Lausanne. Letošní střet nejlepších hokejových týmů je naplánován od 21. května do 6. června do Minsku a Rigy.

Jenže v Bělorusku, které pořádalo šampionát v roce 2014, se situace zhoršila nejen kvůli epidemii covidu-19. Od léta probíhají protesty proti despotickému režimu prezidenta Lukašenka, který je za pomoci policie a speciálních jednotek velmi tvrdě potlačuje. Bezpečnostní situace v Minsku je nadále velmi napjatá. Z věznic jsou hlášeny případy týrání zadržených, po ulicích se pohybují neoznačení maskovaní muži, kteří na potkání unášejí lidi.

"IIHF má obavy o schopnost Minsku zorganizovat turnaj bezpečně. V zemi vládne neklid, který vzbuzuje znepokojení ze strany týmů a fanoušků," shrnul své dojmy z návštěvy Běloruska Fasel.

Ve funkci prezidenta IIHF je od roku 1994, v němž se stal běloruským prezidentem také Lukašenko. Ten nyní Fasela vítal v Minsku medvědím objetím... "Samotnému mi to bylo trapné, ale neznamená to, že schvaluji represe v Bělorusku," ohradil se bývalý zubař.

Viceprezident IIHF Fin Kalervo Kummola ale už v září prohlásil, že na MS do Minsku jet nelze.

"Svůj názor jsem si teď potvrdil. Hodně lidí říká, že politika a sport se nemají míchat, ale této myšlence nejvíc ublížil právě Lukašenko. Pro něj je sport a politika totéž," řekl Kummola.

Poslušní jsou běloruským diktátorem odměňováni, rebelové často končí zbití a za mřížemi, což poznala např. bývalá vynikající basketbalistka Jelena Levčenková.

"Fotografie ze schůzky mě pobouřily, ale nepřekvapily. Pánové se navzájem dobře znají," řekl Kummola pro finská média. Kanadský politik Chris Alexander pak dokonce vyzval k Faselově rezignaci.

Zastání ale návštěvník Minsku nenašel ani doma, kde ho kritizovali i poslanci. Podle nich si jejich krajan nejspíš neuvědomil, že běloruský režim vězní mj. i jednapadesátiletou švýcarskou občanku Natalii Herrscheovou, která se bránila zatčení při demonstraci v Minsku a sundala jednomu z policistů masku... Následně byla odsouzena na dva a půl roku.

Ještě větší zhnusení pak vyvolaly Faselovy fotografie s šéfem běloruského hokeje Dmitrijem Baskovem, který je podezříván z přímého podílu na zavraždění akitivisty Romana Bondarenka. Fasel s Baskovem měli v pondělí sledovat společně duel KHL mezi Minskem a Magnitogorskem. Sedmdesátiletý šéf světového hokeje je pod těžkou palbou.

IIHF mezitím jedná o možném přesunu šampionátu na Slovensko. Nabídli se také Dánové. Lotyši by prý byli schopni mistrovství světa uspořádat sami, stejně jako se jim to podařilo s úspěchem v roce 2006.

Pokud zůstane pořadatelství Minsku, kde mají hrát i Češi, pak některé hokejové federace otevřeně mluví o bojkotu šampionátu.

Reklama

  1 : 5 Brno - Litvínov 1 : 5 dohráno
20240318T17 : 00:00+0100
Brno vs. Litvínov
Brno vs. Litvínov
Brno
Litvínov
  2 : 0 Třinec - České Budějovice 2 : 0 dohráno
20240318T17 : 00:00+0100
Třinec vs. České Budějovice
Třinec vs. České Budějovice
Třinec
České Budějovice
  Liberec - Sparta dnes 18 : 00
20240319T18 : 00:00+0100
Liberec vs. Sparta
Liberec vs. Sparta
Liberec
Sparta
  Hradec Králové - Pardubice dnes 19 : 00
20240319T19 : 00:00+0100
Hradec Králové vs. Pardubice
Hradec Králové vs. Pardubice
Hradec Králové
Pardubice