Hlavní obsah

Hokejisté Finska mají v nominaci do Prahy osm mistrů světa a čtyři nováčky

Hokejisté Finska mají v dvaatřicetičlenné nominaci na České hry v Praze osm mistrů světa z minulého šampionátu z roku 2019 z Bratislavy a čtyři nováčky. Svěřenci trenéra Jukky Jalonena do závěrečného dílu Euro Hockey Tour vstoupí ve středu od 20:00 proti české reprezentaci a bude to pro ně první zápasový test od únorových Švédských her v Malmö.

Foto: Sport.cz

Finští hokejisté se radují z branky (ilustrační foto)

Článek

V přípravě na mistrovství světa v Rize ve Vierumäki měl Jalonen k dispozici v osmadvacítku hráčů. Mužstvo jako poslední doplnili obránci Oliwer Kaski s Villem Pokkou z týmu vítěze Gagarinova poháru v KHL Omsku a útočníci Anton Lundell s Jerem Sallinenem z bronzového celku finské ligy IFK Helsinky. Finále mezi Lukko Rauma a TPS Turku ještě pokračuje.

Titul před dvěma roky na Slovensku slavili brankář Jussi Olkinuora z Magnitogorsku, obránci Kaski, Petteri Lindbohm ze švýcarského celku Biel-Bienne, Atte Ohtamaa z Jaroslavle a útočníci Marko Anttila s Velim-Mattim Savinainenem z Jokeritu Helsinky, Niko Ojamäki ze švédského Linköpingu a Sallinen.

Debut čeká brankáře Janneho Juvonena ze švédského Leksandu, obránce Kima Nousiainena z Kuopia a útočníky Valtteriho Puustinena z Hämeenlinny a devatenáctiletého Lundella, který byl s 10 body za šest branek a čtyři asistence ze sedmi zápasů třetím nejproduktivnějším hráčem letošního mistrovství světa dvacítek v Edmontonu. Loni si jej vybrala jako dvanáctku draftu NHL Florida.

Zkušenosti z NHL mají z finského kádru Harri Säteri z Novosibirsku (v dresu Floridy), Lindbohm (St. Louis) a útočníci Saku Mäenalanen (Carolina) s Markusem Hännikäinenem (Columbus) a Iirem Pakarinenem z Jokeritu Helsinky (Edmonton). První aktuální posilou finského týmu z NHL pro mistrovství světa v Rize je útočník Arttu Ruotsalainen z Buffala.

Po duelu s českou reprezentací čeká Finy ve čtvrtek v pražské O2 areně utkání s Ruskem a generálkou na šampionát v Rize bude pro obhájce titulu v sobotu severské derby se Švédskem. V tabulce Euro Hockey Tour jsou Finové po třech turnajích s osmi body poslední a ztrácejí shodně tři body na druhé Švédsko i třetí Česko.

Nominace Finska na České hokejové hry v Praze (12.-15. května):
Brankáři: Janne Juvonen (Leksand/Švéd.), Jussi Olkinuora (Magnitogorsk/KHL), Harri Säteri (Novosibirsk/KHL),
obránci: Kim Nousiainen, Mikael Seppälä (oba KalPa Kuopio), Niklas Friman, Tommi Kivistö (oba Jokerit Helsinky/KHL), Oliwer Kaski, Ville Pokka (oba Omsk/KHL), Elmeri Eronen (Hämeenlinna), Jarkko Parikka (Ilves Tampere), Axel Rindell (Jukurit Mikkeli), Petteri Lindbohm (Biel-Bienne /Švýc.), Atte Ohtamaa (Jaroslavl/KHL), Tony Sund (Davos/Švýc.),
útočníci: Marko Anttila, Markus Hännikäinen, Saku Mäenalanen, Iiro Pakarinen, Veli-Matti Savinainen (všichni Jokerit Helsinky/KHL), Jere Innala, Petri Kontiola, Valtteri Puustinen (všichni Hämeenlinna), Anton Lundell, Jere Sallinen (oba IFK Helsinky), Hannes Björninen (Pelicans Lahti), Eemeli Suomi (Ilves Tampere), Peter Tiivola (Ässät Pori), Jere Karjalainen (Soči/KHL), Niko Ojamäki (Linköping/Švéd.), Mikael Ruohomaa (Novosibirsk/KHL), Teemu Turunen (Davos/Švýc.).

Reklama

Související témata:
  Pardubice - Třinec dnes 18 : 00
20240424T18 : 00:00+0200
Pardubice vs. Třinec
Pardubice vs. Třinec
Pardubice
Třinec