Hlavní obsah

Česko - Japonsko 2:3České hokejistky prohrály na MS, o páté místo si nezahrají

Calgary

České hokejistky prohrály na mistrovství světa v Calgary s Japonkami 2:3 a na turnaji končí. Přišly tak o možnost posunout se do skupiny A na příštím šampionátu elitní skupiny. Japonky čeká zápas o 5. místo proti Ruskám, jimž se stejným výsledkem podařilo zdolat Němky.

Foto: Jeff McIntosh, ČTK/AP

Česká hokejistka Klára Hymlarová v akci na mistrovství světa během utkání s Finkami. (ilustrační foto)

Článek

Zatímco v utkání základní skupiny Češky proti asijskému soupeři dominovaly a zvítězily před týdnem 4:0, tentokrát tahaly za kratší konec. "Myslím, že ony byly tím stejným týmem, ale my jsme nepodaly svůj nejlepší možný výkon a Japonky dokázaly využít své příležitosti," uvedla pro web šampionátu Alena Mills.

Na konci 14. minuty otevřela v přesilovce skóre Hanae Kubová. Už o tři minuty později sice Dominika Lásková dorážkou dostala puk za brankovou čáru, po trenérské výzvě ze strany japonské střídačky ale gól nebyl uznán kvůli kontaktu s brankářkou.

České hokejistky vyslaly během zápasu na Nanu Fudžimotovou 33 střel, ale regulérního gólu se dočkaly až ve 25. minutě, kdy vyrovnala Mills. Ještě před druhou přestávkou vrátila díky další využité početní výhodě vedení na stranu Japonek Rui Ukitaová. V následném oslabení trefila Kateřina Mrázová tyčku.

"Víme, jak moc jsou Japonky rychlé a že je třeba s nimi bruslit. Myslím si však, že jsme měly na své straně až příliš mnoho oslabení, a soupeřky z toho těžily," podotkla Mrázová.

Osm minut před koncem zazvonily na brankovou konstrukci krátce po sobě Michaela Pejzlová a Lásková. Místo vyrovnání ale v čase 58:02 zvýšila Akane Šigaová. Už za 43 sekund sice dokázala při power play odpovědět Daniela Pejšová, na vyrovnání už ale svěřenkyně kouče Tomáše Paciny nedosáhly.

"Myslím, že Japonky si výhru zasloužily. Včera prohrály čtvrtfinále s Američankami 2:10, ale dneska do toho znovu vlétly naplno a byly na zápas lépe připravené. Ale to je život, takový je hokejový turnaj, jakékoliv výmluvy stranou. Japonky dnes byly prostě lepším týmem," připustil Pacina.

Mistrovství světa hokejistek v Calgary - o 5. až 8. místo:
ČR - Japonsko 2:3 (0:1, 1:1, 1:1)
Branky a nahrávky: 25. Mills (Tejralová, Křížová), 59. Pejšová (Mills, Přibylová) - 14. Kubová (Aoi Šigaová, A. Toková), 37. Ukitaová (Koikeová, Hosojamadová), 59. Akane Šigaová. Rozhodčí: Senuková (Kan.), Jermaková - Mochovová (obě Rus.), Heikkinenová (Fin.). Vyloučení: 6:2. Využití: 0:2. Bez diváků.
Rusko - Německo 3:2 (0:0, 1:2, 2:0)
Branky: 27. Savoninová, 42. Koržakovová, 45. Bratiševová - 24. N. Eisenschmidová, 38. Spielbergerová.

Reklama

Související témata: