Hlavní obsah

Česko bude hostit hokejové MS dvacítek v roce 2008

RIGA

Mistrovství světa hokejistů do dvaceti let se na přelomu let 2007 a 2008 uskuteční v České republice. Kongres mezinárodní federace v pátek na svém zasedání v Rize schválil českou kandidaturu, která neměla soupeře. Na vrcholný turnaj dvacetiletých hráčů se mohou těšit Pardubice a Liberec.

Článek

Česká republika byla ve volbách jediným kandidátem a před hlasováním už se nikdo další nemohl přihlásit. Ačkoli zástupci IIHF se snažili přesvědčit pořadatele, aby se turnaj hrál v Praze, nakonec delegáti kongresu schválili i plánovaná dějiště Pardubice a Liberec, kde náklady na celou organizaci nemají být tak vysoké jako v metropoli a očekává se i vyšší divácký zájem.

Pražská Sazka Arena ale ještě definitivně nevypadla ze hry a prezident IIHF René Fasel bude o této možnosti jednat i při své cestě v příštích měsících v České republice. "Budeme diskutovat o tom, jakým způsobem Prahu do šampionátu zapojit, protože IIHF má v roce 2008 sté výročí založení a Český svaz ledního hokeje rovněž," řekl ČTK generální sekretář svazu Martin Urban.

Vrcholný turnaj juniorů se vrátí na české území po šesti letech a pardubičtí pořadatelé si organizaci zopakují. Druhým dějištěm byl na přelomu let 2001 a 2002 Hradec Králové.

Slovensko musí vybudovat novou halu

Hokejové mistrovství světa v roce 2011 se uskuteční na Slovensku. Delegáti kongresu Mezinárodní hokejové federace dali přednost Bratislavě a Košicím před dalšími konkurenty. Vrcholný hokejový turnaj se na Slovensku bude hrát poprvé od rozdělení federace.

Slovenská kandidatura, jejíž prezentace se v hotelu Latvia zúčastnil i slovenský prezident Ivan Gašparovič, hlasování jasně dominovala. Bratislava a Košice získaly 70 hlasů delegátů. Švédský projekt, který měl být podle očekávání největším konkurentem Slováků, dostal 20 hlasů a maďarský 14. Finští organizátoři se kandidatury vzdali.

Slováci pořádali světový šampionát v době československé federace v letech 1959 a 1992. Vloni se neúspěšně ucházeli o šampionát v roce 2010, který byl přidělen Německu. Slovensko nyní bude muset vybudovat v Bratislavě novou multifunkční halu, v Košicích zase hotelové zázemí.

Slováci jsou jedinými mistry světa bez MS

Podle bývalého čs. reprezentanta Jozefa Golonky si Slovensko uspořádání MS zasloužilo. "Slovensko zatím neorganizovalo mistrovství jako jediný stát, který se už stal mistrem světa. Jsem přesvědčený, že to stoprocentně zvládneme. V Bratislavě vyroste nová hala a v Košicích už nová Steel aréna stojí," uvedl.

Další bývalý čs. reprezentant Vincent Lukáč se domnívá, že Slovensko se v hokeji dostalo mezi světovou špičku a je dobré, že bude pořádat MS v roce 2011. Jeho bývalý kolega z útoku Igor Liba rovněž přivítal možnost pořádání MS na Slovensku.

"Je to super zpráva pro celé Slovensko a mistrovství bude určitě přínosem i pro naši ekonomiku" dodal. "Pro všechny slovenské hráče bude svátkem zahrát si před domácím publikem na mistrovství světa," reagoval současný reprezentant Slovenska Martin Cibák.

Reklama

Související témata: