Hlavní obsah

Čeští inlinisté se na MS musejí obejít bez hvězd z NHL

Bez hvězdných posil ze zámořské NHL se budou muset obejít čeští inline hokejisté na mistrovství světa Mezinárodní hokejové federace (IIHF), které bude v pondělí zahájeno v Budapešti. Kvůli únavě po náročné sezóně se akce nezúčastní útočník Edmontonu Aleš Hemský; vedení New York Rangers respektive Montrealu poté zakázalo start Karlu Rachůnkovi a Tomáši Plekancovi.

Foto: 2005world-inlinehockey.com

Ilustrační foto.

Článek

"Jedná se o oficiální akci IIHF, na kterou potřebují hráči povolení, a to nedostali," řekl vedoucí českého mužstva Tomáš Kazlepka. Trenéři Zdeněk Kubica a Alexej Jaškin však s podobným rozhodnutím trochu počítali, neboť problémy s uvolněním hráčů z kanadsko-americké soutěže měla i hokejová reprezentace pro světový šampionát v Rize.

Český tým se tak bude snažit vylepšit loňskou čtvrtou pozici z MS, jenž se konalo ve Finsku, s hráči působícími převážně v první a druhé lize. Žádní speciální "inlinisté" totiž v Česku nepůsobí. Nejznámějšími členy týmu jsou Tomáš Vak a Tomáš Demel z extraligového Vsetína. "Sice nemáme v mužstvu žádné hvězdy, ale tým je to dobrý," podotkl Kazlepka. Hlavním cílem reprezentace je podle něj hrát ještě v neděli 17. července, kdy je na programu finále a zápas o třetí místo.

To se Čechům povedlo i před rokem, kdy však v utkání o bronz nestačili na tehdejší úřadující šampiony z USA a prohráli 0:6. Letos se s mistry světa utkají hned ve skupině A, hráči Švédska budou jejich třetím a posledním soupeřem v první části turnaje. Nejdůležitější duel však Česko čeká podle Kazlepky hned v pondělí, kdy se tým utká s Německem. "Musíme ho vyhrát, abychom postoupili ze skupiny alespoň ze druhého místa a nenarazili hned na úvod play off na silného soupeře," vysvětlil. Zbývajícím protivníkem národního mužstva v úvodní části turnaje bude Rakousko.

Nominace:
Brankáři: Petr Žůrek, Roman Kousal,
obránci: Pavel Strýček, Jaroslav Pazdera, Miroslav Barus, Petr Bělohlávek (všichni IHC Blansko), Martin Koudelka (IHC Hradec Králové), Petr Veselý (IHC Devils Zlín), Jan Chotěborský (IHC Slavia Praha),
útočníci: Tomáš Vak, Tomáš Demel, Zdeněk Kubica (oba IHC Blansko), Petr Horáček (IHC Devils Zlín), Petr Cerha (IHC Slavia Praha).
Program turnaje (jen české zápasy v základní skupině):
Pondělí 10. července:
16:00Česko - Německo.
Úterý 11. července:
19:00Česko - Rakousko.
Středa 12. července
20:00Česko - Švédsko.
Pátek 15. července - čtvrtfinále
Sobota 16. července - semifinále
Neděle 17. července:
18:00o 3. místo
20:00finále

Reklama