Hlavní obsah

Na Tre Kronor s Bartošákem. Posila z Washingtonu zatím nenastoupí

brno
Aktualizováno

Hned několik změn přichystal trenér Miloš Říha pro druhý zápas české hokejové reprezentace na domácích Carlson Hockey Games. Proti Švédům se do branky místo Jakuba Kováře postaví čerstvá posila extraligového mistra z Třince Patrik Bartošák. S národním týmem už trénuje i útočník Washingtonu Jakub Vrána, do sobotního duelu ale nezasáhne.

Foto: Slavomír Kubeš, ČTK

Brankář Patrik Bartošák nastoupí do utkání proti Švédům.

Článek

„Dlouho nebyl na ledě. Má tréninkový deficit. Naším úkolem je připravit ho na zápas. Jestli to bude v neděli proti Rusům nebo až příští pátek, se teprve rozhodneme," řekl asistent trenéra Robert Reichel, jenž si od desáté akvizice ze zámořské NHL hodně slibuje.

Třiadvacetiletý křídelník má za sebou třetí rok v dresu Washingtonu. Loni mu pomohl k zisku Stanleyova poháru a letošní základní část NHL se mu povedla. Odehrál všech 82 zápasů, v nichž si vytvořil bodový rekord. Vedle 24 gólů nastřádal i 23 asistencí.

„Měl kvalitní sezonu. Viděl jsem ho letos dvakrát naživo. Jde o hráče, který umí dát gól, má výbornou střelu švihem a byl zapojovaný taky do přesilovek. Oživí nám hru a věřím, že bude velmi platný," tvrdil Reichel. Těší ho, že odchovanec Letňan se připojil k národnímu mužstvu navzdory tomu, že mu v Capitals končí smlouva.

Páteční dopolední trénink proběhl bez střelce Dominika Kubalíka. „Plní si povinnosti v Plzni. V sobotu se ale zase zapojí do procesu, žádné zdravotní problémy nemá," ujistil olympijský vítěz z Nagana. Z kádru vypadl i nejmladší z bratří Zohornů Radim, který má střevní infekci a prodělal infuze.

Český tým se chystá na Švédy

Čeští hokejisté už hodili za hlavu čtvrteční porážku se Suomi a vyhlíží další ostrý test před MS proti Švédům, jejichž kádr je nabitý borci z NHL. „Věřím, že navážeme na to, co jsme odehráli posledních třicet minut proti Finům a že se nám do zápasu podaří vstoupit daleko líp," burcuje Reichel.

Na křídle druhé formace se vedle Chytila a Jaškina představí Palát. Elitní lajnu pak znovu vytvoří trojice Voráček, Simon, Frolík, která ve stejném složení dohrávala už čtvrteční duel. „Během druhé třetiny s Finy jsme provedli několik změn a od půlky zápasu začali být agresivní. Šly nám nohy a lajny si sedají. Uvidíme v sobotu," řekl někdejší skvělý centr.

Foto: Dalibor Glück, ČTK

Český útočník Filip Chytil se raduje z gólu v utkání proti Slovensku.

V národního mužstvu se příjezdem borců ze zámoří vytvořila silná konkurence. V přípravě na MS figuruje 35 hráčů, třicet z nich mohou zasáhnout do brněnského turnaje, který je posledním dílem letošního ročníku Euro Hockey Tour. Hlavní trenér Říha po skončení bitvy s Finy připustil, že z hráčů cítí neklid.

„Určitě to není příjemné. Na druhou stranu mají všichni šanci nás trenéry na poslední chvíli přesvědčit. Dřív to tak možná nebývalo, ale teď tady máme hráče, kteří bojují o to, aby jeli na MS. Když mají hráči konkurenci, posouvají se dál," dodal Reichel.

Pravděpodobná sestava proti Švédsku:
Bartošák - Kolář, Hronek, Sklenička, Gudas, Moravčík, Rutta, Musil, Zámorský - Frolík, Simon, Voráček - Palát, Chytil, Jaškin - Sekáč, T. Zohorna, H. Zohorna - Červený, Fořt, Tomášek.

Reklama