Hlavní obsah

Růžička: Proti Rusku nás čeká horký led, ale chceme domácí potrápit

MOSKVA

Trefa Petra Čajánka 11 vteřin před koncem třetí třetiny uchovala českým hokejistům šanci na vítězství na Channel One Cupu v Moskvě. Aby svěřenci Vladimíra Růžičky ovládli po zářijovém triumfu na Českých hrách v Karlových Varech druhý turnaj Euro Hockey Tour v sezóně, musí porazit Rusko a ještě jim nahrát výsledek duelu Švédska s Finskem.

Foto: Petr Horník, Právo

Trenér národního hokejového týmu Vladimír Růžička

Článek

Pokud by Češi vyhráli v normální hrací době, potřebovali by k prvnímu místu, aby Finové neporazili za tři body Švédy. Jestliže by se Růžičkovu výběru podařilo uhrát s Ruskem dva body, muselo by Švédsko porazit Finsko v nastavení. Před nedělním závěrečným dnem mají šanci na triumf všichni čtyři účastníci. A to jen díky tomu, že Češi dotáhli ztrátu a získali bod, jinak by ze hry o prvenství vypadli.

Růžička nebyl moc spokojený s výkonem týmu v první a druhé třetině. "Nebylo to ono. Hráli jsme hodně komplikovaně a neměli jsme pohyb, který byl přitom doma s Finskem vynikající. Nedařilo se nám přecházet modrou čáru, jak individuálně, tak přihrávkou," popsal Růžička příčiny, které vedly k vedení Švédů 3:0.

Třetí gól inkasovali Češi na začátku třetí třetiny, ale nebyl to rozhodující úder soupeře, protože Růžičkův tým se zvedl. "Ve třetí třetině jsme hru mnohem více zjednodušili, nahazovali jsme kotouče. I Švédové, kteří hrají vzadu velmi dobře, začali chybovat. Musím smeknout klobouk, že za stavu 0:3 se Švédskem, které má vynikající obranu, jsme to srovnali na 3:3. Dokázali jsme se zase dostat do zápasu a vydolovali jsme z něj alespoň bod. Měli jsme samozřejmě ke konci i štěstí," uznal Růžička.

Nedělní zápas bude i generálkou před únorovými olympijskými hrami ve Vancouveru. Rusové v sobotu podlehli Finsku 2:3 a nebudou chtít před vlastním publikem znovu zaváhat. "Víme, že to bude těžký. Myslím, že je to velká prověrka. Je to důležité, protože je to poslední zápas před olympiádou. Bude tady hodně horký led. Věřím, že Rusy hodně potrápíme," podotkl Růžička.

Za stavu 0:2 se Švédy sáhl do první formace, kdy Jiřího Hudlera nahradil Roman Červenka, ale jen na jedno střídání. K plánovanému testu hvězdy české extraligy s Jágrem možná dojde na delší dobu až proti Rusku. "Měl jsem záměr něco s tím udělat, protože to do té doby nebylo ono. Uvidíme, jak to bude zítra. Nevím, jestli to vyzkouším celý zápas, nebo půl, ale něco udělám," podotkl.

Souhra Jágra s Hudlerem a Petrem Čajánkem se mu líbila hlavně proti Finsku, v sobotu tato formace dala také dva góly. "První zápas vynikající, dneska se to vyvíjelo jinak, ale na druhou stranu ten konec zápasu se podařil. Zajímá mě hlavně zítřejší zápas," doplnil.

Pochválil beka Miroslava Blaťáka, který ozdobil svůj výkon i dvěma klíčovými asistencemi. "Pro mě je potěšující, že má vynikající formu," uvedl Růžička. Jasno má o tom, že proti Rusku se postaví do branky Marek Schwarz, který vychytal výhru proti Finsku. "Kuba Štěpánek jel na tuto akci nastydlý. I proto v prvním utkání šel do brány Schwarz. Potřebujeme, aby se Kuba dal zdravotně dohromady. V neděli bude chytat zdravý Schwarz," dodal.

Reklama

Související témata: