Hlavní obsah

Moskevský turnaj vyhráli Finové, na závěr porazili Švédy po nájezdech

MOSKVA

Vítězem moskevského Channel One Cupu se stali hokejisté Finska. Ti v nedělním závěrečném duelu porazili Švédsko 4:3 po samostatných nájezdech a před druhým Ruskem skončili s jednobodovým náskokem. Třetí skončili Češi, poslední Švédové.

Foto: Misha Japaridze, ČTK/AP

Hokejisté Finska oslavují gól v utkání proti Švédsku.

Článek

Hned od první minuty bylo jasné, že severské derby v neděli nenabídne tolik branek jako v předešlých dvou zápasech v této sezoně. V Karlových Varech vyhráli Finové nad svým regionálním sokem 8:3, na domácím turnaji Karjala dokonce 7:0.

V ruské metropoli začali Švédové opatrně a snažili se neudělat chybu v obraně. Poté, co se Persson neprosadil v první větší šanci a jeho spoluhráči neuspěli ani v premiérové přesilové hře, postaral se o gólovou akci Omark. Hudlerův spoluhráč z moskevského Dynama připravil individuální akcí branku pro kapitána Johanssona.

Finové zvýšili aktivitu až v druhé třetině a v 32. minutě se jim podařilo vyrovnat, když hned první početní výhodu využil Hentunen. Soupeř však dokázal bleskově odpovědět. Hned po následné buly a o dvanáct vteřin později překonal Tarkkiho přesně tečující Persson.

Omarka vychytal Tarkki

Zvýšit vedení Švédska mohl následně Omark, ale finský gólman výtečně vykopl jeho střelu, směřující do odkryté branky. Závěr druhé části patřil Finům. Brankář Liv sice předvedl několik výborných zákroků, ale v 38. minutě jej překonal z dorážky Peltonen.

V třetí části byli nadále aktivnější Finové. Liv dlouho i díky štěstí držel šance Švédska na výhru, v 53. minutě jej ale podruhé v zápase překonal Peltonen. Švédům se však podařilo vyrovnat, když Omark našel před brankou volného Tjärnqvista.

Zápas tak dospěl do prodloužení, do kterého již Finové vstupovali jako jistí vítězové turnaje. K tomu, aby sesadili z trůnu domácí Rusy, kteří vyhráli předchozích pět ročníků této akce, totiž potřebovali získat bod.

Nakonec získali dva, neboť lépe zvládli rozhodující samostatné nájezdy. Ve čtvrté sérii se totiž podruhé prosadil Immonen, zatímco Johansson svůj druhý nájezd gólově nezakončil.

Channel One Cup, třetí turnaj série Euro Hockey Tour v Moskvě:
Finsko - Švédsko 4:3 SN (0:1, 2:1, 1:1 - 0:0)
Branky a nahrávky: 32. Hentunen (Peltonen, Mäenpää), 38. Peltonen (Hietanen, Lehterä), 53. Peltonen (Immonen, Hentunen), rozhodující nájezd Immonen - 13. Mag. Johansson (Omark), 33. Persson (Josefsson), 56. D. Tjärnqvist (Omark, Persson). Rozhodčí: Bulanov, Olanin - Sivov, Kalinkin (všichni Rus.). Vyloučení: 3:4. Využití: 1:0. Diváci: 2000.
Finsko: Tarkki - Aalto, Mäenpää, Puistola, Hietanen, Pettinen, Kuukka - Erkinjuntti, Immonen, Pihlman - Hentunen, Lehterä, Tuomainen - Pihlström, Kontiola, Peltonen - Louhivaara, Hytönen, Komarov - Koivisto. Trenér: Jukka Jalonen.
Švédsko: Liv - M. Karlsson, Bäckman, Magnus Johansson, Sondell, Viklund, Josefsson, O. Hedman, D. Tjärnqvist - Fabricius, Falk, Axelsson - Ericsson, Martensson, Weinhandl - Engqvist, Persson, Aslund - Omark, Harju, Zackrisson. Trenér: Bengt-Ake Gustafsson.
Konečná tabulka Channel One Cupu:
1.Finsko311108:76
2.Rusko3110110:95
3.Česko301208:94
4.Švédsko3011110:113
Tabulka Euro Hockey Tour:
1.Rusko9332130:2517
2.Finsko9412230:2016
3.Česko9223225:2313
4.Švédsko9121524:418

Reklama

Související témata: