Hlavní obsah

Režisér Hadamczik stvořil přesilovkové komando z tří Petrů - Nedvěda, Průchy a Vampoly

PRAHA

Role a pokyny režisér Hadamczik rozdal. Teď už je jen předvést při představení. Tím prvním bude pro hokejovou reprezentaci turnaj Karjala, který národní tým začne ve čtvrtek ve Švédsku proti domácímu výběru. Soupeř, který Česko vyřadil v semifinále mistrovství světa v Bratislavě. Na něj je z Prahy připravena speciální přesilovková jednotka.

Foto: Michal Kamaryt, ČTK

Trenér hokejové reprezentace Alois Hadamczik. Sehrají to kluci podle představ?

Článek

V útoku zkušený kapitán Petr Nedvěd, dotěrný a hbitý Petr Průcha, v brankovišti nasazený Petr Vampola a od modré čáry čtvrtý forvard. Zkušenostmi ostřílený Aleš Kotalík, vedle něj jeden z nejlepších českých beků Miroslav Blaťák.

„To je první řada, která bude začínat naše přesilové hry. Trenér musí znát typologii hráčů, když to víte, dáte dohromady, co přesilovka vyžaduje. Hráče s dobrou přihrávkou, střelou. Hráče, kteří dovedou dát góly. V té lajně tyto parametry jsou,“ prozradil alchymii trenér Alois Hadamczik. „Potom máme ještě druhou řadu, uvidíme, komu se bude dařit více.“

Petr Nedvěd na srazu hokejové reprezentace foto: Právo/Petr Horník

První přesilovkovou pětici tvoří: Liberecký Nedvěd - kapitán a nejproduktivnější hráč extraligy, který v NHL sehrál více než tisíc utkání. Průcha z Petrohradu, jenž má doma zlato a bronz z mistrovství světa. Vampola ze švédské Timry, který je rovněž zlatý a bronzový z posledních dvou světových šampionátů. To bude útočné trio tří Petrů. Útok doplní Kotalík z Českých Budějovic mající velké zkušenosti ze zámoří a je bronzový z olympiády 2006. Vedle něj se postaví Blaťák z Ufy, který v Rusku slavil dvakrát titul, z mistrovství světa si přivezl první i třetí místo.

„Blaťák je do rozehrávky, má dobrou střelu a je zkušený. Petr Nedvěd je silný na puku, má výbornou rozehrávku, Kotalík zase dobrou střelu, Vampola dobře pracuje v brankovišti, Petr Průcha totéž, je to pravák. Více se nedá udělat. Teď aby to kluci vzali za své a udělali to tak, aby se jim dařilo. Myslím si, že to může být výborná řada na přesilovky,“ věří v úspěch Hadamczik.

Petr Průcha na tréninku hokejové reprezentace.foto: ČTK/Vít Šimánek

Jako druhá na řadu přijde útočná formace - Jakub Klepiš, Petr Koukal a Jakub Petružálek. „Tato řada by měla být také úspěšná. Petružálek dává v KHL hodně gólů, jsem zvědavý. Dali jsme dohromady zkušené hráče, kteří mají předpoklady, aby dávali góly,“ vysvětlil kouč, který vedle Koulala s 39 reprezentačními starty a Klepiše s 68 starty postaví nejproduktivnějšího hráče ruské soutěže, ale forvarda, kterého čeká první strat za národní mužstvo.

V minulé sezóně si Petr Vampola (vpravo) zahrál v národním týmu i s Jaromírem Jágrem. Nyní největší hvězda chybí, hraje v NHL.foto: ČTK/Radek Petrášek

Ale tým není jen o přesilovkách, každý má svoji úlohu. „Další jsou zase lepší v defenzivě, ve hře čtyři na čtyři - Čáslava, Hubáček. Tyhle kluky budeme využívat zase v jiných činnostech. Dali jsme tomu takový řád, každý má nějakou roli v mužstvu, hlavně musí být hráči rádi, že jsou součástí týmu a chtějí vyhrát,“ dodal Hadamczik.

Teď už stačí počkat na výsledek.

Turnaj zahájí reprezentace ve čtvrtek 10. listopadu se Švédskem v Örnsköldsviku. V sobotu 12. listopadu se utká v helsinské Hartwall Areně s domácím Finskem a v neděli 13. listopadu s Finskem.

Reklama

Související témata: